kadrovanje

V družbi SODO izrazili začudenje nad spremembo postopka potrjevanja direktorja

STA
6. 9. 2019, 17.22
Posodobljeno: 6. 9. 2019, 17.22
Deli članek:

V družbi SODO, ki se je danes znašla v središču pozornosti javnosti zaradi domnevnih pritiskov pri imenovanju direktorja, so bili nad sklepom vlade, s katerim je ta postala pristojna za potrjevanje direktorjev družbe, začudeni. Presenetilo jih je, da je vlada sredi razpisa spremenila pravila, čeprav bi, kot so ocenil za STA, to lahko storila prej.

Bobo
Alenka Bratušek

Vlada je namreč poleti sredi odprtega razpisa na dopisni seji v vlogi skupščine družbe potrdila spremembo akta o ustanovitvi, tako da po novem soglasje k imenovanju in razrešitvi direktorja družbe daje vlada kot skupščina, in sicer na podlagi soglasja ministrstva, pristojnega za energijo, torej ministrstva za infrastrukturo. Dva dni po tej spremembi se je na razpis ob aktualnem direktorju Matjažu Vodušku po poročanju Planet TV prijavil še protikandidat.

"Vlada je imela vse možnosti, da to stori že prej, nenazadnje 18. julija, ko je potrdila letno poročilo in podelila razrešnico direktorju ter dokapitalizirala SODO. Z dokapitalizacijo je bila narejena tudi sprememba akta o ustanovitvi družbe SODO - vpis višine spremenjenega kapitala. Torej bi lahko takrat spremenila tudi način imenovanja direktorja, če bi šlo za povsem nepolitično odločitev," so danes zapisali v družbi.

Razpis za delovno mesto direktorja je bil sicer objavljen 2. avgusta, postopek za prijavo vlog pa je bil odprt do 19. avgusta letos. Nadzorni svet, kljub predvideni časovnici o izboru novega direktorja še ni odločal, saj je bil rok prestavljen na 10. septembra.

Ob tem so dodali, da družba, ki je sistemski operater distribucijskega električnega omrežja, posluje transparentno in zakonito, v skladu z naloženimi ji nalogami, energetsko zakonodajo, popravljanimi ukrepi računskega sodišča ter v skladu z usmeritvami države, ki je 100-odstotna lastnica družbe SODO.

"Seveda pa vsako takšno poročanje meče slabo luč na vse akterje v energetiki, najbolj pa na ministrstvo samo, ki je sistemsko odgovorno za delovanje tega področja. Upamo, da bodo nadaljnji postopki in odločitve sprejete v skladu s priporočili o korporativnem upravljanju, v dobro družbe in vseh uporabnikov električne energije," so dodali.

Ministrica Alenka Bratušek je na današnji novinarski konferenci sicer dejala, da se je za spremembo akta o ustanovitvi družbe odločila, ker meni, da je prav, da lahko tudi minister in vlada ocenita, ali bosta lahko sodelovala z izbranim direktorjem družbe v državni lasti. Vse postopke izbire in imenovanja direktorja bo v družbi še naprej vodil nadzorni svet, enako pa namerava storiti tudi v primeru družbe Borzen, je napovedala. "Če vlada ne bo sledila predlogu nadzornega sveta, bo to moralo biti zelo dobro utemeljeno," je dejala.