Tudi capoeira in klekljanje

Za obšolske dejavnosti od 90 do 368 evrov na leto

Mihael Korsika
6. 9. 2019, 20.10
Deli članek:

Osnovne šole ob začetku šolskega leta preplavijo številni letaki, prek katerih organizatorji različnih obšolskih dejavnosti v svoje vrste vabijo nove člane. V prestolnici je za starše najnižji strošek 90 evrov na leto za košarko, najdražji pa so plesni tečaji, ki presežejo ceno 350 evrov na leto.

Mihael Korsika
V Ljubljani otroška nogometna šola poteka na 34 osnovnih šolah.

Osnovnošolcem so na voljo številne obšolske dejavnosti, s katerimi lahko pridobijo dodatna znanja ali spretnosti, za katere pa morajo starši za enega otroka na leto odšteti več kot 350 evrov.

Začnimo z najbolj priljubljenima športoma v Sloveniji, košarko in nogometom. Otroška nogometna šola deluje v številnih slovenskih mestih. V prestolnici deluje na kar 34 osnovnih šolah, namenjena pa je vsem otrokom, ki so stari od sedem do devet let. Za vadbo dvakrat na teden starši na mesec odštejejo 12 evrov.

V štajerski prestolnici nogometna šola poteka pod okriljem Nogometnega kluba Maribor, program pa je namenjen dečkom in deklicam prve triade in poteka na 18 osnovnih šolah. Mesečna cena za vadbo enkrat na teden je okroglih deset evrov.

Nogometno šolo organizirajo tudi v Celju, tam poteka v šestih osnovnih šolah. Udeležijo se je lahko le učenci prvega in drugega razreda, za vadbo enkrat na teden pa morajo starši v knežjem mestu prav tako odšteti deset evrov na mesec.

V prestolnici sicer organizirajo tudi otroško košarkarsko šolo, ki poteka na 32 osnovnih šolah. Vadba enkrat na teden starše na mesec stane zgolj devet evrov.

Naval pri tabornikih

Taborniške aktivnosti so v večini šol tako priljubljene, da taborniki v svoje vrste sploh ne morejo sprejeti vseh, ki bi se želeli izuriti v sposobnostih preživetja v naravi. To sicer ni edini strošek, saj se otroci udeležujejo tudi različnih tekmovanj, poleg tega pa taborniški rodovi običajno organizirajo dva tabora na leto. Za udeležbo na zimskem taboru, ki po navadi traja pet dni, in desetdnevnem poletnem taboru starši dodatno odštejejo najmanj 220 evrov.

Plesna umetnost je prav tako med bolj priljubljenimi obšolskimi dejavnostmi. V Ljubljani se cene tečaja baleta z eno uro tedensko začenjajo pri 25 evrih na mesec, občutno več pa bodo starše stali celoletni plesni programi za otroke, zanje bodo v enem šolskem letu odšteli 368 evrov. Otroci bodo v tem času oddelali 18 vaj; plačilo za njihovo aktivnost starši poravnavajo četrtletno.

V svetu odraslih je tudi zaradi vse večje globalizacije zelo pomembno znanje tujih jezikov, zato se številni starši že zgodaj odločijo, da se bo njihov otrok učil tujih jezikov. V prestolnici se tako lahko med drugim učijo angleščine, nemščine, italijanščine, francoščine, španščine, ruščine, kitajščine in japonščine ter celo še vedno latinščine. Cena 60-urnega tečaja je 350 evrov, pri čemer lahko starši znesek poravnajo v sedmih obrokih.

STA
V Idriji se lahko otroci naučijo tudi klekljanja idrijske čipke.

Eksotika

Med bolj eksotične obšolske dejavnosti prav gotovo spada učenje capoeire. Gre za afriško-brazilsko borilno veščino, ki združuje elemente plesa in glasbe. »Opazovalec lahko igro dveh capoeiristov opiše kot ples ali borbo, odvisno od načina njune igre, hitrosti gibov, mehkobe gibanja in uporabe moči. Z redno vadbo capoeire se naučimo samoobrambe, povečamo gibljivost telesa, pridobimo telesno moč, izboljšamo koordinacijo v prostoru in razvijemo občutek za ritem,« je zapisano na spletni strani organizatorja vadbe. Starši morajo za vpisnino v društvo najprej odšteti 25 evrov, nato pa mesečna članarina za otroka do vključno 12. leta starosti znaša 22 evrov. Vadba poteka enkrat na teden, organizirajo jo Ljubljani, Mariboru, Kranju in Domžalah.

Ohranjanje kulturne dediščine

Obšolske dejavnosti pa ne skrbijo le za motorični razvoj otroka in druženje s sovrstniki, temveč ponekod z njimi ohranjajo tudi stare običaje in kulturno dediščino. V Idriji tako izvajajo program čipkarske šole za otroke in mladino, v sklopu katerega se otroci in mladi od 6. do 18. leta izobražujejo v veščini klekljanja idrijske čipke. Vse potrebne pripomočke za klekljanje otroci dobijo v čipkarski šoli. Sami poskrbijo le za škatlico, v kateri bodo shranjevali bucike in prtiček za pokrivanje blazine. Materialni stroški programa letošnje šolsko leto znašajo 170 evrov in se poravnajo v desetih mesečnih obrokih po 17 evrov. Letos bodo program izvajali na osnovnih šolah Idrija, Cerkno, Col, Črni Vrh nad Idrijo, Godovič, Ledine, Podkraj, Spodnja Idrija in Vipava.