Dobrodelni dan

Starša si želita sina Metoda čim večkrat peljati na izlet

P.K.
7. 9. 2019, 07.40
Posodobljeno: 23. 9. 2019, 15.08
Deli članek:

O družini Potočnik iz Škofje Loke spregovori oče Janez. Predstavi nam sina Metoda, ki trpi za motnjami v duševnem razvoju. Želijo si, da bi, kadar so skupaj, lahko večkrat kam odšli, in pri tem jim lahko pomagamo.

Dreamstime
Janez Potočnik, Metodov oče, pravi, da je sin sicer zelo dobrovoljen, rad tudi ustvarja (fotografija je simbolična).

Da bi si privoščili kakšen brezskrben izlet, je zdaj, ko imata starša, ki sta sicer že v pokoju, nizko pokojnino, malo težje izvedljivo.
Zato bomo Potočnikovim poskušali pomagati prek akcije Dobrodelni dan, ki jo organizira naša medijska hiša, skupaj z društvom Vesele nogice. Pravzaprav boste glavno vlogo »odigrali« vi, spoštovani bralci, saj boste lahko za družine, ki jih ob petkih predstavljamo v našem časniku, donirali sredstva v poljubni višini.

Za to imamo odprt poseben bančni račun, lahko pa darujete tudi prek SMS-sporočila. Šteje sicer tudi vaša prisotnost na osrednjem dogodku dobrodelne akcije, ki bo 28. septembra na Bledu; vključeval bo tek, nordijsko hojo, dražbo, glasbo in druge zabavne aktivnosti. Od vseh zbranih sredstev akcije bomo del namenili tudi Potočnikovim iz Gorenjske. 

Ne vidi in ne govori

Oče Janez nam pove, da sta z ženo pred 43 leti dobila sina, ki ima motnje v duševnem razvoju. »Ne govori, sliši bolj slabo, je pa tudi slep, tako kot jaz. Slabovidna je sicer tudi žena. Veliko nama pomaga hčerka, ki živi z nama, a se trudiva biti čim bolj samostojna.« 

Njihov Metod je nastanjen v bivanjskih enotah Barke, društva za pomoč osebam z motnjo v duševnem razvoju. »Tam se ima dobro. Zanje organizirajo veliko aktivnosti, na primer izdelovanje sveč ali pa peko piškotov,« pojasni. Z ženo Metoda vsaj enkrat na mesec vzameta domov, in ko se to zgodi, se najraje odpravijo na izlet ali pa na počitnice. »A je to s skromnimi upokojenskimi dohodki težko zagotavljati,« nam zaupa Janez.

Media24
To je spomin na enega od izjemno dobro obiskanih Dobrodelnih dni iz minulih let.

Žepnina zanj

Družini bodo zato sredstva, zbrana v okviru Dobrodelnega dne, še kako prav prišla. »Porabili bi jih tudi za nakup njegovih oblačil in za kakšen priboljšek. Pa morda bi mu lažje dali nekaj žepnine, saj bi to, ko se z Barko kam odpravijo, potreboval,« nam pojasni gospod iz Škofje Loke, ki sicer svojega sina opisuje kot zelo dobrovoljnega. Njim in preostalim družinam, do zdaj se jih je nabralo že pet, lahko torej pomagate z nakazilom poljubnega zneska na bančni račun, katerega številka je SI56 0510 0801 5311 248. Prispevate lahko tudi z SMS-sporočilom z vsebino NOGICENOGICE5, ki ga pošljete na 1919, pri čemer boste donirali 5 evrov. 

Pridite tudi vi

Kako zbiramo prispevke

Te lahko prispevate na račun SI56 0510 0801 5311 248. Če pa želite donirati 5 evrov, samo v SMS-sporočilo zapišite vsebino NOGICENOGICE5 in ga pošljite na 1919. 

Osrednji dogodek humanitarne akcije bo v soboto, 28. septembra, na Bledu. Poleg našega časopisa, društva Vesele nogice in družin, ki jim pomagamo, bo na prireditvi tudi Radio Veseljak. Od 8. ure dalje bomo vsi skupaj skrbeli, da se šport in dobrodelnost povežeta ter ustvarita zabaven in aktivno obarvan dan, ki bo razvedril obiskovalce vseh generacij. Dogodek se bo zaokrožil z nastopom Tanje Žagar.

Na Bledu vas bomo povabili na nordijsko hojo in tek (slednji bo organiziran tako za odrasle kot za otroke) ob čudovitem jezeru. Prisrčno vabljeni, da se nam pridružite tudi kot navijači; poleg spodbujanja nastopajočih boste lahko uživali v pestrem spremljevalnem programu. Posebej naj omenimo dobrodelno športno dražbo. Na blejskem Dobrodelnem dnevu boste lahko obiskali donacijsko stojnico in izbrali katerega od izdelkov na njej ter tudi tako pomagali do sredstev za družine otrok s posebnimi potrebami.