Pod drobnogledom

Zdravko Počivalšek: kmet, menedžer in minister na misiji reševanja Cerarjeve stranke

Žiga Kariž
7. 9. 2019, 07.33
Deli članek:

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek bo čez nekaj dni prevzel vodenje stranke SMC. Vzeli smo ga pod drobnogled.

STA
Zdravko Počivalšek se dnevno vozi na delo v Ljubljano iz 120 kilometrov oddaljenega Podčetrtka.

Zdravko Počivalšek, aktualni minister za gospodarstvo, bo po slovesu Mira Cerarja postal prvi človek SMC. Menjava na vrhu stranke se bo zgodila že na kongresu 21. septembra, Počivalšek je namreč edini kandidat za izpraznjeni prestol. Čeprav so nekateri politični analitiki stranko že odpisali in ji izjemno slabo kažejo tudi merjenja javnega mnenja, bodoči predsednik meni, da se da s trdim in poštenim delom volivce spet pridobiti na svojo stran. Ob tem rad spomni, da ima stranka v parlamentu deset poslancev in kar štiri ministre v vladi, zaradi česar jo je zagotovo še prezgodaj odpisati.

Gospodarski razvoj na prvem mestu

Ob vložitvi kandidature je pojasnil, da je steber, na katerem želi programsko graditi svoje delo tako na ministrstvu kot v stranki, trajnostni gospodarski razvoj. »Absolutno moramo skrbeti za gospodarski razvoj, vendar ob upoštevanju jasnih omejitev, ki nam jih daje tako družbeno kot naravno okolje. Rad uporabljam prispodobe o izvozu kot motorju gospodarstva, a vendarle ima gospodarstvo tudi svoja pljuča – in to je narava,« je pred kratkim izjavil Počivalšek. Dodal je, da se tako v gospodarstvu kot v politiki drži načela: najprej skoči, potem pa reci hop.

STA
Minister za gospodarstvo rad poudari, da so njegova strast konji.

Neposreden v komunikaciji

Ljudje, ki so sodelovali z njim, vedo povedati, da izjemno delaven, ne mara izgubljati časa in je v komunikaciji vedno zelo neposreden. To robustnost pri svojih izjavah je pokazal, ko je nekaj ekoloških društev, ki so ovirala delovanje Cementarne Trbovlje, označil za ekoteroriste, ob zapletih pri izgradnji tovarne Magna v Hočah pa so mu bili v napoto močvirniki. A minister Počivalšek je človek, ki veliko raje dela kot govori, kar je za politika sicer malce nenavadno. Od ministrskih kolegov se razlikuje tudi po tem, da se na delo v Ljubljano vsak dan vozi iz Podčetrtka, kjer ima kmetijo. Kot je povedal pred leti, si ne predstavlja življenja brez svojih telic, konjev in traktorja. »Seveda sem še vedno kmet, samo delo sem si moral drugače organizirati. Ker sem veliko na cesti, sem malo na traktorju. Ta zdaj dela morda 200 ur, 1000 ur na leto pa je spodnja meja rentabilnosti traktorja. Imam le še dva konja in deset telic, pa še ti se bolj kot ne sami pasejo,« je povedal na začetku svoje politične kariere.

Korenine na kmetiji

Pravi, da ga delo na kmetiji pomirja. Po izobrazbi je univerzitetni diplomirani inženir agronomije in tudi prve vodstvene izkušnje so povezane s kmetijstvom. V letih 1985–1986 je bil namreč član poslovne skupine, ki je sanirala poslovanje Kmetijskega kombinata Šmarje pri Jelšah, do leta 1994 je bil direktor Kmetijske zadruge Šmarje pri Jelšah, nato pa direktor družbe Mlekarne Celeia. Leta 1999 je prevzel vodenje zdravilišča Atomske toplice, ki so se pod njegovim vodstvom preoblikovale v blagovno znamko Terme Olimia. Bil je tudi predsednik Turistično-gostinske zbornice Slovenije, ki deluje v okviru Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), ter član upravnega odbora GZS, član upravnega odbora Združenja Manager in član sveta agencije Spirit.

Bobo
Dobro kondicijo vzdržuje tudi z igranjem košarke.

Uspešen menedžer

Leta 2005 je prejel nagrado GZS za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke za leto 2004, leta 2010 pa je postal menedžer leta 2010 za izjemne dosežke trajnejšega pomena v gospodarstvu. Bil je tudi predsednik nadzornega sveta Kmečke družbe (KD Group), ob ustanovitvi leta 2008 je predsedoval Regionalni destinacijski organizaciji Celjsko. Aktiven je bil tudi v Košarkarskem klubu Podčetrtek - Terme Olimia, kjer je imel kot predstavnik generalnega sponzorja vlogo podpredsednika. Sicer se ukvarja z rejo konj na domači kmetiji in redno igra košarko s prijatelji, navajajo njegovi življenjepisi, dostopni na spletu.

Izkoristil priložnost

Minister za gospodarstvo je postal, ko je s tega položaja ekspresno odstopil Jožef Petrovčič, na katerega je padel sum korupcije. Bil je šele četrta izbira takratnega predsednika vlade Mira Cerarja. »Pri svojem delu uspešno izkazuje vodstvene in organizacijske sposobnosti, ki se odražajo v poslovnem, mednarodnem in večkulturnem okolju,« so ob njegovem imenovanju na mesto ministra za gospodarstvo zapisali v kabinetu predsednika vlade.