Zaslišanje

Jernej Sekolec napovedal, da bo molčal

Mi.K.
29. 5. 2019, 08.15
Deli članek:

Slovenski arbiter v postopku arbitraže glede meje s Hrvaško, Jernej Sekolec, je za STA napovedal, da se bo na današnjem zaslišanju pred parlamentarno komisijo za nadzor obveščevalnih služb zavil v molk.

STA/B.K.
Jernej Sekolec meni, da njegov komentar dogajanja nikomur ne bi koristil.

Pred dvema tednoma smo poročali, da so vsi trije, ki so vabljeni na današnjo sejo komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb – nekdanji direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) Andrej Rupnik, slovenska agentka v arbitražnem postopku Simona Drenik in arbiter Jernej Sekolec –, potrdili udeležbo. S prihodom in zaslišanjem Sekolca pa si očitno komisija ne bo prav dosti pomagala.

Razčistiti ozadje afere s prisluhi

Komisija želi razčistiti ozadje prisluškovalne afere, povezane z arbitražnim postopkom določitve meje s Hrvaško. Po navedbah predsednika komisije Mateja Tonina (NSi) obstajajo dokazi, da je prisluhe pogovorov med Drenikovo in Sekolcem izvedla hrvaška obveščevalna služba SOA.

Parlamentarna komisija tako želi z zaslišanji ugotoviti, zakaj Drenikova ni upoštevala protiobveščevalnih navodil Sove in tudi zakaj jih ni zunanje ministrstvo, ki ga je takrat vodil predsednik Desusa Karl Erjavec.

Kakšna so bila navodila Sove, naj bi članom komisije pojasnil tedanji direktor Sove Rupnik. Erjavec je v preteklosti zatrdil, da jih je Sova obvestila o nevarnosti in tudi ukrepih proti prisluškovanju.

Slovenski arbiter Jernej Sekolec je po poročanju STA napovedal, da ne namerava ničesar komentirati, ne pred poslanci ne pred mediji, ker to po njegovi oceni »ni v interesu nikogar«. Iz tega je mogoče sicer sklepati, da je to najmanj v interesu njemu, saj javnost prav gotovo zanima ozadje prisluhov. Drenikova naj bi se zaslišanja udeležila v spremstvu odvetnika.

Po naših zanesljivih informacijah blizu komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb naj bi bila Drenikova deležna »silovitih pritiskov«, naj na komisiji ne pove resnice. Člani komisije zato upajo, da bo o tem pripravljena spregovoriti tudi pred komisijo.