razdala večji del svojega bogastva

Bivša soproga najbogatejšega Zemljana bo delila svoj denar

J.P./STA
29. 5. 2019, 07.42
Posodobljeno: 29. 5. 2019, 07.46
Deli članek:

Nekdanja soproga najbogatejšega človeka na svetu, ustanovitelja in direktorja Amazona Jeffa Bezosa se je odločila podariti del premoženja.

Profimedia
Jeff Bezos in bivša žena MacKenzie v srečnejših časih.

MacKenzie Bezos se je pridružila nekaterim bogatašem, ki so podpisali zavezo o razdajanju večjega dela svojega premoženja v dobrodelne namene.

Iniciativo Giving Pledge so leta 2010 ustanovili Bill in Melinda Gates, Warren Buffett in drugi, ki so dali vzor drugim bogatašem, naj za časa svojega življenja ali po smrti v dobrodelne namene podarijo najmanj polovico svojega premoženja.

Tretja najbogatejša ženska na svetu je svojo radodarnost izkazala že ob ločitvi, ko je Jeffu Bezosu prepustila 75-odstotni dotlej skupni delež v Amazonu in mu pustila še nadzor nad Washington Postom ter nekaterimi drugimi podjetji. Ostal ji je 35,6 milijarde dolarjev vreden delež v Amazonu in še milijarda dolarjev za tekoče stroške.

"Vsak od nas je zbral darove, ki jih lahko ponudimo skozi neskončno vrsto vplivov in srečnih dogodkov, ki jih ne moremo nikoli popolnoma razumeti. Poleg vsega, s čimer me je nagradilo življenje, imam tudi nesorazmerno veliko vsoto denarja, ki ga lahko delim. Še vedno bom imela premišljen pristop do filantropije. Potreben bo čas, trud in skrb, a ne bom čakala. Nadaljevala bom, dokler ne bo blagajna prazna," je zapisala MacKenzie Bezos.

Jeff Bezos je vstop nekdanjega soproge v dobrodelni klub bogatašev navdušeno pohvalil, vendar pa zgledu ni sledil.

Iniciativa ima sedaj več kot 200 podpisnikov in podpisnic iz 23 držav sveta.