Nalivi

Tudi danes močnejši nalivi, povečana verjetnost zemeljskih plazov

J.P.
29. 5. 2019, 07.15
Posodobljeno: 29. 5. 2019, 07.26
Deli članek:

Napovedi meteorologov so se uresničile. Ponoči so državo zajeli močnejši nalivi, naraščajo hudourniški vodotoki in manjše reke.

Reuters
Deževno bo tudi danes, lepše vreme gre pričakovati šele jutri.

Močnejše deževje je državo ponekod zajelo že v torek. Zaradi povečanih padavin so imeli težave na območjih občin Brda, Gorenja vas-Poljane, Kobarid, Maribor, Pivka, Slovenska Bistrica, Slovenske Konjice, Šmarje pri Jelšah, Zagorje ob Savi in Zavrč. Voda je zalila kletne prostore poslovnih in stanovanjskih objektov, podirala drevje, sprožali so se zemeljski plazovi, poroča STA.  

Deževno bo tudi danes, lepše vreme gre pričakovati šele jutri, ko bo dež od zahoda postopno ponehal. Po napovedih vremenoslovcev se bo obdobje lepšega in toplejšega vremena začelo v petek. Danes gre močnejše nalive pričakovati predvsem v južnih in zahodnih krajih.

Povečana je tudi verjetnost zemeljskih plazov.

Zemeljski plazovi

Na Geološkem zavodu Slovenije opozarjajo, da je zaradi obilnih padavin povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov v južni in jugozahodni Sloveniji, plazovi pa so možni tudi drugje. Verjetnost plazov se bo povečevala sorazmerno s količino padavin, navajajo. Ob tem prebivalce predvsem tam, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi, opozarjajo, naj bodo še posebej pozorni na sveže razpoke v opornih zidovih, posedanje in zdrse zemljine ter tudi na znake zamakanja vode na zemljišču.