Hladna jutra

VIDEO: V hribih zimsko: tako so se z avti prebijali čez Predel

G.G.
6. 5. 2019, 11.12
Posodobljeno: 6. 5. 2019, 11.34
Deli članek:

Včerajšnje padavine so v hribih poskrbele za vrnitev zime.

Gregor Kofler Gorsko Vodništvo / Facebook
Tako zasnežena je bila včeraj cesta na italijanski strani prelaza Predel.

Kdor se je ali se bo danes povzpel na 1000 metrov nadmorske višine, bo zagazil v novozapadli sneg. Meja sneženje se je sicer včeraj spustila do nadmorske višine 700 metrov .Bralci vremenskega spletnega portala Neurje.si poročajo, da je v Koprivni nad Črno na Koroškem zapadlo približno 30 centimetrov snega. Bela podlaga se je obdržala, saj so se temperature spustile pod ledišče, za dodaten občutek mraza pa skrbi severni veter.

Kako je drugod? Podatki samodejnih vremenskih postaj kažejo, da je na Voglu in Vršiču zapadlo skoraj pol metra snega. Kakšnih 20 ga je na Jezerskem, 15 na Korenskem Sedlu, 10 na Krvavcu in Pohorju.

Da je bilo na gorskih prelazih včeraj kar pestro, kažeta tudi posnetka s ceste proti prelazu Predel, kjer je v močnem sneženju obtičalo nekaj vozil. Avtor posnetka omenja, da so na slovenski strani  cesto primerno očistili, na italijanski pa jih je sneg "presenetil".

Topleje in več sonca

V torek se bodo postopno dvignile temperature. Sončne žarke bodo motili oblaki, popoldne bo ponekod prehodno zapihal južni ali jugozahodni veter. Jutro bo za maj nenavadno mrzlo. Najnižje jutranje temperature bodo od -3 do 2, v zasneženih alpskih dolinah do -5, na Goriškem in ob morju od 3 do 7. , najvišje dnevne pa od 12 do 16 stopinj Celzija. V sredo bo sprva precej jasno, čez dan pa se bo od zahoda oblačnost povečala. Zvečer bo na zahodu začelo rahlo deževati.