Tragedija v Moskvi

VIDEO: Pilot pritrjuje, da je v letalo udarila strela

S.R.
6. 5. 2019, 09.17
Posodobljeno: 6. 5. 2019, 15.06
Deli članek:

Nov posnetek razkriva, kaj se je dejansko dogajalo med zasilnim pristankom letala Suhoj SSJ-100, ki se je končal s tragedijo. Da so morali zasilno pristati zaradi udara strele, je danes pojasnil pilot.

Reuters
Tragedija na letališču Šeremetjevo.

Minister za transport Jevgenij Ditrih je pravi, da ni razloga, da bi letala Suhoj Superjet 100 prizemljili.

Na moskovskem letališču Šeremetjevo je včeraj letalo končalo v plamenih. V tragediji je umrlo najmanj 41 oseb, vključno z dvema otrokoma, še devet jih je pristalo v bolnišnici. Trije naj bi bili v kritičnem stanju. Preiskovalci še vedno ugotavljajo natančen vzrok za nesrečo, čeprav so v letalski družbi Aeroflot že potrdili, da je šlo za tehnično napako v motorju, nekateri lokalni mediji pa so ugibali celo, da je letalo zadela strela.

Glede na danes objavljene posnetke zasilnega pristanka, ki so ga ujele nadzorne kamere na letališču, je jasno, da je letalo zagorelo šele po pristanku, ko je Suhoj z dnom večkrat »udaril« ob tla. S posnetka je namreč razvidno, da je letalo pristalo z veliko hitrostjo, ob stiku s pristajalno stezo pa ga je najprej odbilo v zrak, dokler ni znova treščilo na tla, pri čemer se je zlomilo podvozje, motorji pa so nenadoma zagoreli. Uradno sicer še vedno ni potrjeno, zakaj natančno je bil zasilni pristanek sploh potreben oziroma kakšna je bila »tehnična napaka na motorju,« znano je le, da je pilot zasilni pristanek zahteval že takoj po vzletu. 

Da je šlo za udar strele, je po navedbah STA danes potrdil tudi pilot Denis Jevdokimov, ki sicer ni pojasnil, ali je strela neposredno zadela letalo. Črni skrinjici so že našli. Pilot je sicer dejal, da so zaradi strele izgubili povezavo s kontrolo letenja. »Uspelo nam je vzpostaviti komunikacijo prek izredne frekvence na naši radijski povezavi. Vendar pa je bila povezava vzpostavljena zgolj za kratek čas in jo je prekinjalo, (...) povedali smo lahko zgolj nekaj besed,« je opisal.

Reuters
Tragedija na letališču Šeremetjevo.

Tiskovna predstavnica ruskega preiskovalnega odbora Svetlana Petrenko je pojasnila, da preiskujejo različne možnosti vzroka nesreče, vključno z nezadostno usposobljenostjo pilotov, kontrolorjev letenja in tehnikov, ki so pred poletom pregledali letalo, tehnično napako na letalu ter slabimi vremenskimi razmerami, še poroča STA. Po navedbah neimenovanega vira blizu preiskave se osredotočajo na udar strele. »Glavna različica je, da je strela udarila v letalo in povzročila okvaro opreme,« je povedal. Udar strele so po njegovih besedah potrdili tako člani posadke kot potniki. Da so videli strelo, je za ruske medije potrdilo tudi več potnikov. »Takoj po vzletu je letalo zadela strela (...) pristanek je bil zelo trd, skoraj smo umrli od strahu,« je dejal eden od njih. 

Posadka zadnja zapustila letalo

Trupla tragično preminulih potnikov so že prepeljali v mrtvašnico, kjer jih bodo v naslednjih dneh identificirali. Samo posredovanje je bilo sicer izjemno hitro, saj so potnike iz letala evakuirali v zgolj 55 sekundah, čeprav za normo velja meja »90 sekund,« a je kljub temu preživelo le 37 od 73 potnikov in petih članov posadke. Kot je v izjavi za javnost pojasnila družba Aeroflot, je bilo storjeno vse, da bi rešili življenja potnikov, a da na žalost to ni bilo mogoče. »Pilot je zadnji zapustil goreče letalo, svojcem umrlih pa izreka globoko sožalje,« so zapisali.

Posadka je sicer dejavno sodelovala v reševanju in je na krovu ostala vse dokler niso evakuirali zadnjega od potnikov, ki jih je bilo mogoče rešiti. Na družabnih omrežjih, kjer so objavili njihove fotografije, so jih že razglasili za junake. Gre za pilota Jevdokimova, kopilota Maksima Kuznecova, stevardesi Tatjano Kasatkino in Ksenijo Vogel ter stevarda Maksima Moisejeva. Moisejev je med reševanjem, ko je poskušal odpreti vrata v zadnjem delu letala, tudi sam izgubil življenje.