Čistilna akcija

Jamarji očistili še zadnjo onesnaženo jamo v občini

Dolenjski list
9. 4. 2019, 21.00
Deli članek:

Ob nedavnem dnevu voda so se jamarji Jamarskega kluba Novo mesto že tradicionalno priključili čiščenju v občini Mirna Peč. Do zdaj so očistili že šest bolj onesnaženih jam, čiščenje jame Grč vrh 1 na Golobinjeku pa za jamarje in tudi občino pomeni poseben uspeh.

JK Novo mesto
Del udeležencev čistilne akcije.

»To je bila zadnja bolj onesnažena jama v občini Mirna Peč in s ponosom lahko rečemo, da v naši občini ni več onesnaženih jam,« je po koncu akcije povedal pobudnik vseh dozdajšnjih jamarskih čiščenj v tej občini, nekdanji predsednik kluba in vrhunski jamar Jože Tomšič iz Mirne Peči.

Jamarji so bili ob čiščenju jame z relativno majhnim vhodom presenečeni, kaj vse je končalo v njej in kako so jo ljudje sploh izbrali za smetišče. V njej so našli vse mogoče, od zdravil in medicinskega materiala do nedoločljivih odpadkov v nakupovalnih vrečah, ostankov barv in lakov ter gume samokolnice, med železnimi odpadki so poleg kos in mlinčka za piškote našli tudi staro žago amerikanko.

SKRBIJO TUDI ZA PITNO VODO

»Čiščenje onesnaženih jam je zelo pomembno, kajti na koncu koncev dobimo vsebine teh odpadkov nazaj v pitni vodi. Voda s tega območja pronica v podzemlje in naprej v Temenico ter potem skozi podzemlje v Luknjo, kjer je tudi ribogojnica. Enako je v drugih jamah. Voda izpira smeti v podtalnico, ki jo črpamo kot pitno vodo. Jamarji našega kluba čistimo jame že od leta 1987 in smo do zdaj na Dolenjskem očistili 26 jam in objektov, v zadnjih letih pa se odlikujemo tudi po zelo učinkovitem in inovativnem načinu čiščenja oziroma dviganja odpadkov iz jam s pomočjo dvigala na tovornjaku, ki zelo pospeši način dviganja smeti iz jame,« je povedal Zdravko Bučar, predsednik JK Novo mesto, kluba, ki v Sloveniji velja za enega najuspešnejših – tako po številu raziskanih in registriranih objektov kot po številčnosti aktivnih jamarjev in tudi tistih, ki so sposobni delati na največjih globinah in v najtežjih objektih.

SODELOVALO 12 JAMARJEV

V akciji je sodelovalo 12 udeležencev, od tega neposredno v jami ali pri njej devet jamarjev. Zaradi relativne majhnosti jame so bili v njej lahko naenkrat le štirje, vse dvige so izpeljali ročno. Iz jame so potegnili 47 50-litrskih vreč, kar znaša približno štiri kubične metre odpadkov, poleg tega so dvignili še en kubični meter železa. Ob koncu čiščenja so odkrili minometno mino iz druge svetovne vojne, zaradi katere so tik pred koncem prekinili čiščenje. To je zelo nevarna mina, ki zaradi svojega nahajališča ne pomeni neposredne nevarnosti za okolico, in jamarji so jo dodatno zaščitili. Mino bo uničila enota za NUS.

JK Novo mesto
Tokrat sta čiščenje in delni prevoz smeti potekala ročno.Na sliki: Davor Kacin, voznik samokolnice, in predsednik JK Novo mesto Zdravko Bučar.

JAMARSKI TEČAJ 5. APRILA

Med udeleženci čiščenja sta bila tudi lanska tečajnika Tomaž Žekar in Mitja Remih, ki sta povedala, da bo JK Novo mesto tudi letos organiziral jamarski tečaj. Ta se bo začel 5. aprila ob 19. uri v prostorih kluba v kleti gasilskega doma poklicne gasilske brigade v Ločni. Cena je 80 evrov, za študente in dijake pa 40 evrov. V ceno je poleg teoretičnega in praktičnega tečaja vključena tudi enoletna izposoja jamarske opreme.

»Kaj pomeni tak tečaj in kako hitro lahko napreduješ, pove podatek, da smo vsi lanski tečajniki, Mitja Remih, Tomaž Žekar, Primož Zore in Lavra Vovčko, prej kot v enem letu začeli osvajati jame, globoke med 500 do 1000 metri. Seveda ne kot vodilni raziskovalci, pa vendar kot enakovredni člani ekip. Meni jamarstvo daje prijateljstvo, smeh, adrenalin, fizični napor, začimbo v življenju. Smo pa jamarji nepopravljivi optimisti. Veste, zakaj? Kar smo prepričani, ne da se jama ne bo nikoli končala, ampak da se bo za vsakim breznom nadaljevala …«

TRADICIONALNA ČISTILNA AKCIJA

V občini Mirna Peč je v petek in soboto, 22. in 23. marca, potekala tradicionalna splošna čistilna akcija. Nataša Rupnik iz občinske uprave je povedala, da njihova občina že vsa leta izvaja akcije čiščenja okolja v sodelovanju z društvi (lovsko, turistično, ribiško, športna, kmetijska, kulturna, humanitarna …), domačo Osnovno šolo Toneta Pavčka in preostalimi občani, zadnja leta pa pri akcijah sodeluje tudi Komunala Novo mesto.

»Naši občini je v vseh teh letih skupaj z občani z manjšimi sredstvi uspelo očistiti vsa večja odlagališča v občini, s pomočjo jamarjev pa bodo očiščene tudi vse podzemne jame. Problematike novih večjih odlagališč odpadkov zadnja leta ne opažamo, zato so akcije namenjene predvsem čiščenju območij ob glavnih prometnih vpadnicah in nekaterih turističnih znamenitostih, in z grozo ugotavljamo, da ljudje iz avtomobilov še vedno mečejo plastenke in drug material. S pomočjo teh akcij prebivalstvo tudi ozaveščamo o pomenu skrbi za okolje, zato smo še posebej veseli, da se vsako leto akciji pridružijo tudi učenci domače osnovne šole,« je povzela.