TEROR

Usklajen napad na veleposlaništvo

Luka Tetičkovič
9. 4. 2019, 20.15
Deli članek:

Po napadih islamskih fundamentalistov in grozi, s katero veleposlanico Evo Tomič navdaja gibanje delovnega ljudstva "gilets jaunes", jo je zadnji napad povsem vrgel s tira. Zase in za svoj urad zahteva varnostni dodatek.

STA
Diplomatska depeša, ki jo je Tomičeva poslala uradni Ljubljani, je bila označena z stopnjo nujnosti "zelo nujno", vendar ni nikjer označena kot zaupna ali interna.

Slovenska veleposlanica in stalna predstavnica Republike Slovenije pri Svetu Evrope Eva Tomič je v depeši, datirani na prvi april, opisala »usklajen napad« na prostore veleposlaništva.

»V času kosila je prišlo do zelo neljubega incidenta na MSB,« smo prebrali v depeši, »skozi odprto okno je, kot kaže, v prostore stalnega predstavništva zatavala ranjena črna štorklja, čemur je sledil usklajen napad jate štorkelj na okna in balkon MSB.«

»Medtem ko sem si z motoristično čelado našega voznika zavarovala glavo, sem odprla francosko okno na balkon (da bi štorklja lahko odletela), kar pa je povzročilo vpad dodatnih štorkelj v prostore SP (stalnega predstavništva, op. p.),« se je začel zaplet Tomičeve.

Med bojem izgubila prapor …

Čeprav se je veleposlanica z grožnjo ulice pogumno soočila, pa ni uspela preprečiti, da ji usklajena akcija štorkelj ne bi ukradla časti – slovenske zastave. »Zaradi napada večjega števila štorkelj (med 20 in 30) se je polomil drog za zastave (opomba: na šibkost droga zaradi večjih zastav je sicer opozarjal naš voznik!),« je Tomičeva uradni Ljubljani dala vedeti, da s trenutno opremo veleposlaništva na tujem težko brani vojaške časti naše države.

Profimedia
»Zaradi napada večjega števila štorkelj (med 20 in 30) se je polomil drog za zastave.«

… po njem močno pretresena

»Potrebno bo popravilo balkona, notranjost SP pa je precej zamazana (sic) in do nadaljnjega neuporabna,« se je še glasilo škodno poročilo. »Medtem ko so sčasoma štorklje vendarle odletele, pa sem zaradi šoka in povzročene škode do nadaljnjega zaprla MSB in močno pretresene zaposlene poslala domov,« je Tomičeva opisala travmatično doživetje zaposlenih. »Po terorističnih napadih in gillet jaunes (sic) po tem zadnjem incidentu MSB končno urgira varnostni dodatek,« je še zapisala Tomičeva.

Šlo je za prvoaprilsko šalo

Po besedah Primoža Šelige z ministrstva za zunanje zadeve (MZZ) je šlo le za prvoaprilsko šalo, s katero si je Tomičeva »malce« privoščila MZZ in praktično vse njegove sektorje. Depešo je takoj naslednji dan preklicala, vendar tega preklica ne morejo dati v javnost, saj da »gre za depešo, ki je interne narave«. Prvoaprilska šala sta bili tudi urgiranje glede varnostnega dodatka in vzporejanje protestov francoskega ljudstva zoper neoliberalno politiko uradnega Pariza z islamskim fundamentalizmom in štorkljami, ki lomijo praporje.