Preiskava

Izbruh salmoneloze v treh osnovnih šolah

Mihael Korsika
9. 4. 2019, 20.30
Deli članek:

Nacionalni inštitut za javno zdravje skupaj z upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin preiskuje izbruh salmoneloze v Sloveniji. Izbruh so zabeležili v treh osnovnih šolah, v vrtcu ter v centru za varstvo in delovno usposabljanje.

Dreamstime
Za preprečevanje bolezni je ključna dobra osebna higiena, zlasti umivanje rok po uporabi stranišča.

Izmed petih izbruhov sta v medije prišla le dva. Salmonelo so tako odkrili na ljubljanski Osnovni šoli Zalog, kjer so se po prvih podatkih okužili štirje otroci. Inšpektorat za varno hrano po nadzoru na osnovni šoli ni odkril večjih nepravilnosti, ugotovili pa so, da je prenašalec eden od zaposlenih. Na območju Zaloga naj bi takrat v tednu dni odkrili okoli 30 okužb s salmonelo, vira okužbe pa še niso ugotovili.

Potrjena pri 36 osebah

Sledil je izbruh na Osnovni šoli Lucija, otroci so se po prvih podatkih najverjetneje okužili v šolski jedilnici. Okužba je bila potrjena pri devetih otrocih, simptome, značilne za salmonelo, pa je imelo kar 90 učencev. Štirje otroci so imeli tako hude težave, da so jih sprejeli v bolnišnico, preostali pa so se zdravili v domači oskrbi. Po prvih ugotovitvah naj bi bila pozitivna na testu za salmonelo ena od zaposlenih, ki dela v šolski kuhinji, a simptomov okužbe ni imela, zato tudi ni vedela zanjo.

Od 1. marca dalje je bila salmonela po do zdaj znanih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) potrjena pri 36 ljudeh, od tega pri petih odraslih osebah. Zaradi izbruhov sta NIJZ in uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin uvedla preiskavo, v kateri sodelujejo tudi mikrobiologi Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano in Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo.

»Epidemiološka preiskava je v teku. Vir okužbe v tem trenutku še ni znan. Potekajo zbiranje dodatnih informacij in dodatna laboratorijska potrjevanja,« pojasnjujejo na NIJZ. Inšpektorji uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin načrtujejo nadaljnje izredne nadzore v obratih javne prehrane, pri čemer bo poudarek na sledljivosti surovin in dobri higienski praksi.
Kdaj bo preiskava končana, je težko napovedati, saj pristojne službe pri zbiranju informacij lahko naletijo na nova dejstva in informacije, ki jih je treba preveriti, so še pojasnili na NIJZ.

Zapleti so redki

Salmoneloza je nalezljiva bolezen, ki je lahko za starejše in otroke zelo nevarna. Na Hrvaškem se je na primer konec leta 2016 prek okuženih jajc, ki so bila uvožena iz Poljske, okužila petčlanska družina. Petletni deček je zaradi okužbe umrl, medtem ko so njegovi sestri in starša potrebovali zdravljenje na infekcijski kliniki.

Čas od okužbe do začetka bolezni je relativno kratek, saj inkubacijska doba traja od šest do 72 ur, a se bolezen po navadi razvoje že od 12 do 36 ur po okužbi. Povzročitelj bolezni se z živali posredno ali neposredno prenaša na ljudi. S salmonelami je lahko okuženo surovo meso, najpogosteje gre za perutnino, previdnost velja tudi pri jajcih. Če omenjenih živil pred zaužitjem toplotno dobro ne obdelamo, se lahko okužimo,« pravijo na inštitutu za javno zdravje.

Salmonela se širi tudi prek stika z okuženimi in obolelimi osebami. Bolnik oziroma okužena oseba izloča salmonele z blatom. Od tod pridejo na roke oziroma v okolje in na druge ljudi, še pojasnjujejo na inštitutu. Za okužbo so sicer bolj dovzetni ljudje, ki prejemajo zdravila za zmanjšanje kislosti želodca, in osebe z oslabljeno odpornostjo.

Okužba po navedbah inštituta poteka pogosto brez znakov. »Simptomatske okužbe potekajo kot akutno vnetje prebavil: pojavijo se driska, bolečine v trebuhu, lahko tudi bruhanje in povišana telesna temperatura. Driska je lahko vodena ali krvava s sluzjo,« je zapisano na spletni strani NIJZ. Težave pri večini obolelih postopoma izzvenijo v nekaj dneh, pri osebah, ki imajo kronične bolezni, pa lahko vztrajajo več tednov.

Ob črevesni okužbi s salmonelo lahko redko pride tudi zapletov, ko bakterija pride v kri, povzroči sepso in vnetje v notranjih organih. Po okužbi se salmonele izločajo v blatu v povprečju pet tednov, pri otrocih, mlajših od pet let, pa je čas izločanja bakterij še daljši.