Zelo nalezljivo

Skrb vzbujajoče: zapleti pri gripi so vzeli že 29 življenj

P.K.
14. 2. 2019, 19.55
Deli članek:

Gripa je lahko zelo resna bolezen dihal. Pri nekaterih pacientih se potek virusa tudi tako zaplete, da morajo v bolnišnico. Imajo v UKC trenutno stanje pod nadzorom?

dreamstime
Zapleti se najpogosteje pojavljajo pri dihanju, in sicer pri starostnikih in kroničnih bolnikih, lahko tudi pri zdravih.

Epidemija gripe v Sloveniji je na vrhuncu. Na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je bilo letošnjo sezono hospitaliziranih več kot 700 bolnikov, ki so trpeli za hujšimi poteki virusa gripe ali zapleti, ki so spremljali to bolezen.

Kot je pojasnila namestnica predstojnice Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja v UKC Ljubljana Bojana Beović, števila bolnikov z gripo v celotni sezoni ne evidentirajo sproti, da bi ga lahko primerjali z lansko sezono, se je pa število novih primerov bolnikov na dan v tem tednu v primerjavi s preteklim tednom po njenih besedah nekoliko zmanjšalo.

Umrl mlajši moški

V aktualni sezoni je bilo v UKC Ljubljana do zdaj hospitaliziranih 716 bolnikov, celotno prejšnjo sezono pa 528. Zapleti se sicer najpogosteje pojavljajo pri dihanju pri starostnikih in kroničnih bolnikih, a tudi pri povsem zdravih niso izjema, je pojasnila Beovićeva.

Hospitalizacija ob zapletih lahko po njenih navedbah traja od nekaj dni do nekaj tednov. V letošnji sezoni so zapleti do ponedeljka v UKC Ljubljana sicer terjali življenja že 29 bolnikov, med njimi naj bi bil eden tudi povsem zdrav moški, tako poročajo nekateri mediji. Star naj bi bil med 35 in 40 let.

Kako je bilo lani

Glede na potrebe po dodatnih zmogljivostih, ki jih na kliniki potrebujejo zaradi epidemije gripe, Beovićeva ocenjuje, da so razmere podobne tistim iz leta 2009, ko so se srečevali s pandemsko gripo. Kot je še pojasnila namestnica predstojnice infekcijske klinike, je bila lani ob takem času gripa na vrhuncu, zato upajo, da se bo število novih primerov v naslednjih dneh zmanjšalo.

Prvo smrtno žrtev zaradi gripe v Sloveniji v tej sezoni so po naših neuradnih podatkih imeli januarja letos na Kliniki Golnik. To pomeni, da je do 29. smrti prišlo v samo dobrem mesecu dni. Imamo tudi informacijo, koliko je bilo smrti zaradi zapletov ob gripi v lanski sezoni. Takrat naj bi zaradi gripe ali gripe s pljučnico umrlo kar 57 ljudi. Podatek smo sicer želeli preveriti na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), vendar so na njem dejali, da zanesljivih podatkov o številu umrlih zaradi gripe nimajo. »Opažamo pa, da se vsako leto v času sezone gripe poveča splošna umrljivost v slovenski populaciji,« so dejali.

M24
Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja

Zanimalo nas je tudi, kdo so ljudje, ki umirajo za gripo; ali gre za starejše, mlajše, morda kronične bolnike, smo jih vprašali. Pojasnili so, da je največ zapletov in tudi smrti zaradi gripe običajno pri osebah, starejših od 65 let. »Kar 80 do 90 odstotkov vseh smrti, povezanih z gripo, namreč doleti ljudi, starejše od 65 let. Večje tveganje za hujši potek gripe in zaplete pa imajo še kronični bolniki, majhni otroci, nosečnice in osebe z izrazito povečano telesno težo,« so pojasnili.

Kaj pa drugod

Pri naših južnih sosedih so denimo lansko sezono zabeležili rekordno število smrti zaradi gripe – umrlo je 35 ljudi. Letos pa se spopadajo z največjo epidemijo v zadnjih 15 letih. Na Hrvaškem je namreč zaradi zapletov ob virusu gripe do konca januarja umrlo že 40 ljudi.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije ter Evropskega centra za nadzor in preventivo bolezni glede pojavnosti gripe je trenutno prava oaza Avstrija, kjer posebnosti glede gripe sploh ni, vse sosednje države, vključno s Slovenijo, pa se srečujemo s srednjo intenzivnostjo pojavljanja te bolezni.

Bobo
Fotografija je simbolična.