Dolgovi in stečaj?

Luksuzno življenje v osebnem stečaju

Ž.K.
14. 2. 2019, 19.30
Posodobljeno: 15. 2. 2019, 10.11
Deli članek:

Številni Slovenci, ki za sabo puščajo dolgove ali pa so se znašli celo v osebnem stečaju, se vsem na očeh prevažajo v luksuznih vozilih in bivajo v vilah.

Primož Lavre
Roman Leljak

Pred dnevi je slovensko javnost razburila fotografija avta Romana Leljaka, ki je bil parkiran na mestu za invalide. A bolj kot z napačnim parkiranjem je razvpiti župan Radencev javnost razburil s tem, da se kljub dejstvu, da je v osebnem stečaju, naokoli prevaža v luksuznem avtu. S fotografije je namreč razvidno, da Leljak, ki je bil od nekdaj znan kot ljubitelj hitrih in nesramno dragih vozil, vozi teslo S P85, ki stane okoli 50.000 evrov. Uradno je avto sicer v lasti društva, ki ga vodi njegova žena. Čeprav ima Leljak več milijonov evrov dolga, avta niti ne skriva in v posmeh državi trdi, da ga je društvo kupilo zaradi smotrnosti, saj naj bi vsak mesec za gorivo porabili več tisoč evrov. S čim ga je društvo kupilo, ostaja skrivnost, ni pa skrivnost, da si je Leljak v preteklosti že kupoval avtomobile, kot je lamborghini, s prigoljufanim denarjem, zaradi česar je moral tudi za zapahe.

Arhiv Svet24
Porsche Panamera

Doktor davčni utaj

Mediaspeed
Rok Snežič je osebni stečaj razglasil konec leta 2013, takoj po tem, ko se je s tožilstvom pogodil o priznanju krivde za davčne utaje pri uvozu plovil.

Roman Leljak pa ni edini, ki v osebnem stečaju ne vidi prav velike ovire za razkošno življenje. Kralj davčne optimizacije Rok Snežič kljub dolgovom, ki jih je za seboj pustil v Sloveniji, nemoteno uživa luksuzu. Celo na prestajanje vikend zapora na Dob se je vozil v avtomobilu Porsche Panamera, katerega vrednost se razteza vse od 110.000 do 250.000 evrov, odvisno od tipa vozila. V garaži je bil ob njem tudi porsche cayenne, lastnik pa uradno bil on, temveč njegovo podjetje. Da je institut osebnega stečaja izkoristil, da bi se znebil dolgov do države, Snežič nikoli ni skrival.

arhiv Reporterja
Rok Furlan

Rok Furlan

Razvpiti ljubljanski poslovnež je pred nekaj dnevi polnil vrstice časnikov zaradi dejstva, da so mu spet za petami kriminalisti. Že drugič zaradi utaje davkov pri uvozu luksuznih vozil. A Rok Furlan, ki je znan po tem, da je imel v lasti več betonarn in da je bil glavni dobavitelj betona za nasedli projekt Stožice, je od nekdaj tudi sam ljubitelj dragih vozil. Čeprav so se njegova podjetja otepala dolgov, mu je uspelo večino premoženja rešiti s selitvijo v tujino in prepisom. V času reševanja premoženja se je tako vozil z lamborghini aventadorjem, vrednim okoli 450.000 evrov, kar naj bi bil tedaj tretji najdražji avto v Sloveniji.

Igor Jurij Pogačar

Arhiv
Osebni stečaj Igorja Jurija Pogačarja je predlagala Factor banka.

Nekdanji lastnik podjetja Ram Invest se je svoje čase lahko pohvalil s podatkom, da je 39. najbogatejši Slovenec. A nepremičninska kriza je poskrbela, da je premoženje skopnelo, ostal so le milijonski dolgovi. Igor Jurij Pogačar je uspel del premoženja prepisati na (nekdanjo) ženo. Čeprav mu je uspelo poplačati le nekaj sto evrov svojih dolgov, naj bi prebival v luksuzni nepremičnini v Portorožu, prevažal pa naj bi se z avtom Audi Q7, ki nov zlahka preseže ceno 100.000 evrov. Pred časom se je v medijih znašel zaradi dejstva, da je želel, da sodišče skrajša čas osebnega stečaja, saj naj bi bilo jasno, da denarja v stečajno maso ne bo nakazal. Čeprav je na sodišču tožil, da zaradi stečaja ne more delati, kot bi lahko, pa so vedno glasnejše govorice, da je ravno on tisti, ki srbskemu tajkunu Miodragu Kostiću odpira vrata pri prevzemu slovenskih turističnih kapacitet in Gorenjske banke.

Facebook
Tesla S P85