Podpis dogovora

Tožilstvi Slovenije in Rusije odslej s tesnejšim sodelovanjem

T.L.
14. 2. 2019, 17.35
Deli članek:

Sodelovanje med tožilstvi Slovenije in Rusije bo tožilcem obeh držav olajšalo medsebojno sodelovanje in izmenjavo informacij, kar je temelj uspešnega kazenskega pregona vseh težjih oblik kriminalnih dejanj.

vrhovno državno tožilstvo RS
Generalni tožilec Rusije Jurij Čajla in Generalni državni tožilec RS Drago Šketa.

Generalni državni tožilec RS Drago Šketa in Generalni tožilec Ruske federacije Jurij Čajka sta na Gradu Strmol podpisala program, ki natančno določa sodelovanje tožilstev in tožilcev obeh držav v letih 2019 in 2020.

Kot je po podpisu programa dejal Generalni državni tožilec RS Drago Šketa, je podpis omenjenega dokumenta z Rusko federacijo izjemnega pomena, saj Slovenija in Rusija doslej nista imeli programa, ki bi bil podlaga za tesnejše sodelovanje na področju kazenskega pregona.

»Sodelovanje med tožilstvi Slovenije in Rusije bo tožilcem obeh držav olajšalo medsebojno sodelovanje in izmenjavo informacij, kar je temelj uspešnega kazenskega pregona vseh težjih oblik kriminalnih dejanj, ne le kriminalitete na področju korupcije in mednarodnega terorizma, ki sta glavna poudarka slovensko ruskega sodelovanja.«

Program, ki med drugim določa, kako se bo udejanjil Memorandum, ki ga je državno tožilstvo RS z Rusko federacijo podpisalo že septembra 2012, prinaša konkretni načrt izmenjave tožilcev, ki bodo vodili postopke v boju proti terorizmu in korupciji ter izmenjevali izkušnje pri pregonu vseh drugih oblik najtežjih kaznivih dejanj. Razen tega program predvideva izmenjavo resorskih in znanstvenih publikacij ter metodoloških gradiv o glavnih usmeritvah dejavnosti tožilstev Republike Slovenije in Ruske federacije, ter izvedbo številnih skupnih strokovnih dogodkov.

Podpis programa na Gradu Strmol predstavlja vrhunec obiska ruske delegacije državnih tožilcev v Sloveniji. V času obiska so visoke goste, poleg gostitelja, generalnega državnega tožilca Draga Škete, sprejeli tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, predsednik Državnega zbora mag. Dejan Židan ter Ministrica za pravosodje Republike Slovenije Andreja Katič.