ZAPLET

Najemniki že v vrsti, stroji pa obstali

Žiga Kariž
6. 2. 2019, 06.45
Deli članek:

Republiški stanovansjki sklad je prekinil pogodbo z izvajalcem pripravljalnih del, družbo Rafael. Kdo je izsiljeval koga in kakšna bo zamuda pri delih?

Stanovanjski sklad RS
Območje Novo Brdo, na katerem bi morali že pričeti z gradbenimi deli.

Stanovanjska soseska Novo Brdo je največji aktualni javni stanovanjski projekt v naši državi. 651 najemniških stanovanj naj bi vsaj zasilno omililo pomanjkanje stanovanj v našem glavnem mestu, kjer naj bi po ocenah strokovnjakov primanjkovalo več kot 4000 stanovanj. Zaradi pomanjkanja v nebo rastejo tako najemnine kot cene rabljenih nepremičnin in prav projekt Novo Brdo naj bi skupaj še z nekaterimi zasebnimi projekti zadeve malce omilil. 172 stanovanj bo po izgradnji prevzel Javni stanovanjski sklad Mestne občine Ljubljana, namenjena bodo tistim, ki bodo uspeli na 18. razpisu, in bodo oddana z neprofitno najemnino, ostalih 489 stanovanj pa bo s stroškovno najemnino na trgu ponudil republiški stanovanjski sklad. Ta stanovanja naj bi bila dograjena do leta 2020, a kot kaže, investitorjem in izvajalcem tega roka ne po uspelo ujeti.

Grobo kršenje pogodbenih obveznosti

Stanovanjski sklad RS
Stanovanja bodo zgrajena 6-8 mesecev kasneje.

Avgusta so se začela pripravljalna dela in oktobra naj bi se začelo graditi. A kot se je izkazalo včeraj, se je med partnerji pri projektu zapletlo, saj je republiški stanovanjski sklad obvestil javnost, da je prekinil pogodbo z izvajalcem pripravljalnih del, družbo Rafael iz Sevnice. Mag. Črtomir Remec, direktor Stanovanjskega sklada RS, je ob tem povedal: »Izvajalec, ki smo ga izbrali na javnem razpisu, je grobo kršil in ni izpolnjeval pogodbeno prevzetih obveznosti, zaradi česar je prišlo tudi do popolnega  zastoja del pri izvedbi zemeljskih del in varovanja gradbene jame na projektu Novo Brdo E2 in E3 v Ljubljani.«

Opuščeno gradbišče

»Sporazumnega dogovora z izvajalcem nismo mogli skleniti. Njihovi predlogi in izsiljevanje so bili nesprejemljivi, saj bi to posledično lahko ogrozilo realizacijo in izvedbo celotnega projekta izgradnje javnih najemnih stanovanj na lokaciji Novo Brdo,« je včeraj pojasnjeval Remec. »Pri tem se je tudi izkazalo, da izvajalec ni imel nobenega namena, da bi dela opravil vsaj v določenem razumnem dodatnem roku, saj je gradbišče že vsaj mesec dni popolnoma opuščeno in se na njem ne izvajajo nobena dela več,« so bili ostri pri stanovanjskem skladu. V družbi Rafael prekinitve pogodbe niso želeli komentirati, saj menijo, da so kot pogodbeni partnerji še vedno zavezani k molčečnosti. V stanovanjskem skladu MOL menijo, da zastoj pri delih na njhovo dejavnost nima velikega vpliva.

STA
Črtomir Remec pravi, da bodo ponovni razpis izvedli v najkrajšem času.

Kaj je v ozadju?

Na republiški stanovanjski sklad smo naslovili več vprašanj, med drugim tudi, ali bodo novega izvajalca del iskali s ponovljenim razpisom in kaj odstop od pogodbe pomeni za časovnico gradnje. Do konca redakcije žal nismo prejeli odgovorov. Govorili smo tudi s predstavniki ljubljanskega stanovanjskega sklada, kjer menijo, da zaplet na izvedbo njihovega dela projekta ne bo imel vpliva in bodo lahko gradnjo končali v predvidenem roku.