Venezuelska kriza

"Socialni programi so nekaterim oprali možgane"

M.V.
5. 2. 2019, 21.00
Posodobljeno: 5. 2. 2019, 23.42
Deli članek:

Po izteku ultimata so evropske države začele priznavati legitimnost Juanu Guaidoju. O razmerah smo se pogovarjali z v Sloveniji živečim Venezuelcem.

Osebni arhiv
Francisco Lista opozarja, da je od zadnjih 20 let socialistične vlade največ koristi imela Kuba.

Po izteku osemdnevnega ultimata je v začetku tega tedna približno polovica držav članic Evropske unije predsednika venezuelskega parlamenta Juana Guaidoja priznala za začasnega predsednika južnoameriške zakladnice nafte Venezuele.  Sloveniji bo vlada o priznanju Guaidoja še odločala, najpozneje na četrtkovi seji. Slovenski zunanji minister Miro Cerar je napovedal, da bo vladi predlagal, naj Slovenija Guaidoja prizna za začasnega predsednika Venezuele z namenom, da razpiše predčasne predsedniške volitve. 

»Od leta 2014 se gospodarsko stanje poslabšuje. Primanjkuje živil in zdravil, zato ljudje protestirajo. Številni sicer ostanejo doma, saj se bojijo, da bi ostali brez ugodnosti in služb, poleg tega pa jih je strah, da bi jih označili za izdajalce in saboterje revolucije,« je o življenju v Venezueli povedal Francisco Lista, učitelj razrednega pouka, ki v Sloveniji živi dobri dve leti. 

Preberite več že danes na https://trafika24.si/revija/svet24/ ali jutrišnji izdaji časopisa Novice Svet24!