SPLETNO NAROČANJE

Tudi vi pogosto naročate blago iz Kitajske in ZDA?

Z.F.
5. 2. 2019, 21.20
Deli članek:

Ali pogosto naročate blago prek spleta? Kaj je dobro vedeti ob naročanju blaga iz Kitajske ali ZDA? Kdaj je treba plačati uvozne dajatve, kdaj davek na dodano vrednost in kdaj carino?

Dreamstime
Carinska pošta pogosto zaračuna tudi obračun dajatve, ki se giblje od 7 do 15 evrov.

Naročanje blaga prek spleta je med mladimi vse pogostejša praksa. Pogosto pa se za to odločajo tudi starejši. Na voljo so številne spletne strani, ki ponujajo paleto izdelkov po izjemno nizkih cenah, a svetujemo vam, da zaradi lastne varnosti opravljate nakupe zgolj prek preverjenih spletnih strani. Preverite tudi ozadje spletne strani in sedež oziroma mesto, kjer je spletna stran registrirana. Pri naročanju iz tretjih držav oziroma nečlanic Evropske unije se morajo pri uvozu opraviti določene carinske formalnosti, ki jih po pooblastilih carine izvaja Pošta Slovenije. Tam prispele poštne pošiljke delijo na pošiljke, ki so oproščene predložitve carinskim organom, in pošiljke z blagom, pri katerih ugotavljajo izvor blaga in njegovo carinsko vrednost.

Obračun carinskih dajatev

Če pošiljka ustreza zahtevam, jo bodo po opravljenem carinskem postopku poslali naprej, brez obračuna carinskih dajatev. V določenih primerih pa se carinske dajatve obračunajo, pošiljko lahko celo zasežejo, uničijo ali vrnejo pošiljatelju. Zakaj? Po navadi zato, ker zagotovila spletnih trgovcev niso resnična. Se pravi, da plačani stroški v zvezi s pošiljko niso resnični, pogosto ni naveden niti znesek. Zato je treba ob prispetju izvesti predpisane carinske postopke, ki pa niso nujno brezplačni.

Oproščenost plačila DDV do 22 evrov se izteka

Kot pojasnjujejo na Finančni upravi Republike Slovenije (Furs), so pošiljke z blagom v vrednosti do vključno 22 evrov (brez poštnine) ob uvozu oproščene plačila vseh dajatev. Za pošiljke, vredne od 22 do vključno 150 evrov, se obračuna samo DDV. Za pošiljke, katerih skupna vrednost blaga presega 150 evrov, se poleg DDV plača tudi carina. Pri uvozu alkoholnih in tobačnih izdelkov ter parfumov in toaletnih vod pa navedene oprostitve ne veljajo. Omenjena oprostitev je sicer trn v peti Evropski uniji, saj ustvarja nelojalno konkurenco in povzroča veliko luknjo v blagajnah držav članic. S 1. januarjem 2021 se odpravlja oprostitev plačila DDV za uvoz blaga v pošiljkah neznatne vrednosti, za blago, katerega vrednost ne presega 22 evrov. Na ministrstvu za finance pravijo, da naj bi s tem ukrepom preprečili izkrivljanje konkurence med dobavitelji EU in dobavitelji iz tretjih držav. Preprečila pa naj bi se tudi izguba davčnih prihodkov držav članic.