Novinarska konferenca

Erdogan Ciprasu zagotovil "mirno reševanje sporov"

J.P./STA
5. 2. 2019, 21.38
Deli članek:

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes v Ankari sprejel grškega premierja Aleksisa Ciprasa. Erdogan je po srečanju zatrdil, da med državama ni težav, ki jih ne bi bilo mogoče rešiti mirno in z dialogom.

Reuters
Recep Tayyip Erdogan

"Mi v Turčiji verjamemo, da je vse probleme z Grčijo mogoče rešiti mirno," je dejal Erdogan na skupni novinarski konferenci s Ciprasom. "Verjamemo, da je mogoče vsako težavo rešiti z dialogom," je še dodal turški predsednik.

Je pa izpostavil, da pričakuje "več sodelovanja" zahodne sosede glede turških zahtev po izročitvi osumljencev sodelovanja v poskusu vojaškega prevrata leta 2016, ki so se zatekli v Grčijo.

Cipras je kot premier v Turčiji že drugič v zadnjih štirih letih. Med njegovim dvodnevnim obiskom v Ankari naj bi z Erdoganom poskušala predvsem zgladiti napetosti v dvostranskih odnosih, ki se vlečejo še iz časa razpada Otomanskega cesarstva.

Erdogan je bil decembra 2017 prvi turški predsednik, ki je obiskal Grčijo v zadnjih 65 letih. A je tedaj presenetil gostitelja, ko je predlagal revizijo pogodbe iz Lozane iz leta 1923, s katero so ob razpadu cesarstva določili mejo med današnjo Turčijo in Grčijo. Atenam je očital tudi, da zanemarjajo muslimansko manjšino na severu Grčije.

Zdaj imata na mizi sicer tudi druga vprašanja, od sodelovanja v boju proti nezakonitim migracijam v Egejskem morju do krepitve gospodarskega sodelovanja. Govorila naj bi tudi o ciprskem vprašanju in s tem povezano vprašanje izkoriščanja energetskih virov na spornem območju.