Poskus umora

Policiji vse priznal, ker se mu je mudilo k muci

S.S.
5. 2. 2019, 19.55
Posodobljeno: 5. 2. 2019, 19.55
Deli članek:

Jože Šercer, obtožen poskusa umora sosede, nad katero se je spravil s šibrovko, krivde po obtožbi ne priznava. Obramba namiguje, da je šlo za nesrečo.

Samo Strel
Jože Šercer

Te dni je bil za 66-letnika iz Papežev v občini Osilnica pred ljubljanskim okrožnim sodiščem izpeljan predobravnavni narok. In ko je Jožeta Šercerja sodnica Maja Povhe vprašala, ali je morda pripravljen priznati očitke v obtožnici, je bil njegov odgovor: “Nikoli v življenju ne bi bil sposoben koga umoriti.” “Torej ne priznate?” ga je prekinila sodnica. “Ne, to je vse montirano,” ji je odvrnil. Tožilstvo mu je sicer v primeru priznanja brez uspeha ponujalo 20 let zapora.

Čakal jo je skrit v grmovju

Incident se je zgodil 20. septembra lani, ko je Šercer po navedbah tožilstva zjutraj okrog 5.20 ure skrit za grmovjem ob gozdni poti čakal, da je mimo prišla 46-letna soseda Irena Osvald. Peš je bila namenjena proti bližnjemu mejnemu prehodu s Hrvaško, na delo, ko je Šercer s puško šibrovko z razdalje kakšnih 10 metrov ustrelil proti njej, da so jo šibre zadele v desno roko in desni del trebuha. Vendar rane na srečo niso bile prehude, oškodovanka je zbežala do stanovanjske hiše na hrvaški strani meje, od koder je poklicala policijo. Po navedbah tožilstva je Šercer svojo žrtev v grmovju čakal dve uri, poleg poskusa umora na zahrbten način pa mu tožilstvo očita tudi nedovoljen promet z orožjem, saj so mu med hišno policisti zaplenili tudi dvocevno puško in polavtomatsko puško ter precej različnega streliva.

V temi se je nesrečno spotaknil ...

Šestinšestdesetletnik je sicer na policiji priznal, da je namenoma streljal nanjo, njegova obramba pa si zdaj prizadeva, da bi se uradni zaznamek o tem izločil iz spisa. Po mnenju zagovornika Ivana Šalinovića so bile njegovemu klientu kršene osnovne človekove pravice, ker mu “kljub intelektualni podhranjenosti” niso priskrbeli odvetnika. Kot je bilo slišati, so mu policisti med 48-urnim pridržanjem namenili zgolj en obrok, imel je povsem suha usta in le eden od policistov se ga je usmilil in mu prinesel kokakolo. “Bil je popolnoma izčrpan, hkrati pa v skrbeh za mačka invalida, ki je ostal doma. Obljubljali so mu, da ga bo videl, tako da je potem vse podpisal,” je dejal odvetnik Šalinovič. “S tem, kar sem podpisal na policiji, sem si podpisal smrtno obsodbo,” je k zagovorniku pridal obtoženi. Kot je po naroku v izjavi za javnost dodatno pojasnil Šalinovič, je Šercer zgodaj zjutraj slišal v bližini hiše lajež psa, zato se je odločil s puško “primer” raziskati, potem pa se je v temi nesrečno spotaknil v trenutku, ko je mimo prišla soseda, puška se je sprožila in šibre so jo po naključju zadele …