Množično odhajajo

Kako žalostna je usoda vojaka: pri 45-ih je naenkrat odveč

P.K.
6. 2. 2019, 06.55
Posodobljeno: 6. 2. 2019, 07.09
Deli članek:

Vse več vojakov opozarja na to, kar se dogaja po njihovem dopolnjenem 45. letu starosti. Postanejo nekakšni odpadniki; tako so se poimenovali tisti, ki pogodbe o zaposlitvi zaradi starosti (45 let) ne morejo več podaljšati.

sta
Vojaki se po 45. letu starosti znajdejo pred veliko prelomnico.

Kako je to videti v praksi, priča neki vojak na družbenem omrežju Facebook. »Ta teden je bil soborec iz vojske vržen na cesto, ker je dočakal 45 let. Sam je želel to delo opravljati do upokojitve, ampak so mu kot po navadi ponudili delo, ki ni niti za minimalno plačo, in ga je bil seveda prisiljen odkloniti, saj s tem denarjem ne bi mogel poskrbeti za svojo družino. Pa to še ni vse; posledično z odklonitvijo sramotno nizkega delovnega mesta ni mogel biti deležen odpravnine,« je poročal.

Avtor spletnega zapisa je dejal, da lahko enako čez dve leti, ko bo tudi sam dopolnil 45 let, čaka njega: »V Slovenski vojski delam 18 let in sem dosegel marsikaj. Upam, da se v dveh letih kaj spremeni in mi ponudijo isto delo in plačo. Očitno smo samo številke zanje. Po toliko letih smo vredni manj, kot si zaslužimo.« 

O pravicah

V praksi velja, da ima vojak, ki pogodbe o zaposlitvi zaradi starosti (45 let) ne more podaljšati, pravico do prerazporeditve na drugo delovno mesto na ministrstvu ali v drugem državnem organu, če je razporeditev mogoča oziroma delovno mesto ustreza njegovi delovni zmožnosti.

Če razporeditev ni mogoča, so upravičeni do pomoči pri iskanju zaposlitve pri kateremkoli delodajalcu, svetovanja pri uveljavitvi pravic zavarovanja za čas brezposelnosti ter pokojninskega in invalidskega zavarovanja, določenih s splošnimi predpisi, informiranja, svetovanja in obveščanja ter sodelovanja v pogodbeni rezervi Slovenske vojske skladno s predpisanimi pogoji in potrebami Slovenske vojske. A očitno tu ne poteka vse tako, kot bi moralo.

Kritičen sindikat

Na problematiko, da se pravica vojakov do razporeditve na ustrezna dela na ministrstvu ali v drugem državnem organu, ko dopolnijo starost 45 let, ki je opredeljena v 93. členu Zakona o obrambi, ne izvaja, je že lani opozoril Sindikat vojakov Slovenije. Ministrstvo za obrambo (MO) je njihove očitke sicer zavrnilo.

STA
Kaj na očitke vojaškega sindikata poreče ministrstvo?

Dejali so, da v skladu z zakonom o službi v Slovenski vojski na MO izvajajo individualne priprave za odhod iz vojaške službe in uveljavitev pravic, ki jih ima vojak ob prenehanju pogodbe o zaposlitvi zaradi dopolnitve starosti 45 let. »Že leto pred prenehanjem pogodbe vojake povabimo na informativni pogovor, na katerem jih seznanimo s pravicami, ki jih imajo ob odhodu iz Slovenske vojske,« so povedali.

»Vsem vojakom ni mogoče zagotoviti prerazporeditve znotraj državne uprave. Tako se vojaki, ki imajo več kot 15 let delovne dobe v Slovenski vojski, na individualnih pogovorih seznanijo z drugimi pravicami ob odhodu, ki pa se med seboj izključujejo: usposobitev za civilni poklic ali pokritje prispevkov delodajalcu ali enkratni znesek sredstev pripadniku Slovenske vojske,« so pojasnili na MO.

Koliko jih je

Ministrstvo je tudi sporočilo, kakšna je statistika minulih let. Leta 2015 so iskali rešitve za osem vojakov, ki so dopolnili 45 let. Od tega so jih šest razporedili na MO za nedoločen čas, dva pa sta ponudbo zavrnila. Leto kasneje, leta 2016, so štirje vojaki dopolnili 45 let; od tega so dva prerazporedili v okviru ministrstva, dva sta ponudbo odklonila. Leta 2017 jih je bilo 18; 16 so jih prerazporedili na MO za nedoločen čas, eden je ponudbo odklonil, eden pa se je odločil za izplačilo enkratnega zneska in odpravnine. Lani je bilo 45-letnih vojakov še več, in sicer 26; od tega jih je bilo šest prerazporejenih, eden se je odločil za odpravnino, preostalih 19 ima menda tudi že urejeno situacijo; kar enajst od teh naj bi jih ostalo v vojski.

»Poudaril bi, da je ena od bistvenih težav ta, da četudi MO 45-letnim vojakom uredi novo službo, 'padejo' iz 28. plačilnega razreda v na primer šesti razred, kar pomeni, da imajo za okoli 400 evrov nižje, torej minimalne plače. Bistvo zgodbe je, da pristojni že 25 let samo obljubljajo, da bodo poskrbeli za vojaka po dopolnjenem 45. letu; še posebej lani, ko je to starost izpolnilo precej več vojakov, so bile obljube, da bodo sistemsko zagrizli v problematiko, glasne, a zgodilo se ni nič,« je dejal predsednik Sindikata vojakov Slovenije Gvido Novak.

Zaskrbljen je

Razočaranje pripadnikov Slovenske vojske je tako zelo veliko in ni čudno, kot še poudarja Novak, da množično zapuščajo svoje vrste. »Lani je bilo vojakov okoli tri tisoč, letos jih je samo dva tisoč. Če se bo trend upada nadaljeval, bo čez pol leta manj vojakov kot podčastnikov, kar pomeni, da bo en podčastnik poveljeval enemu vojaku. To je tako, kot bi imel v neki gospodarski družbi vsak delavec svojega nadrejenega,« je razmere slikovito opisal predsednik sindikata vojakov.

A ministrstvo še enkrat izpostavlja, da daje velik poudarek področju odhoda vojakov po 45. letu starosti iz Slovenske vojske, »pri čemer smo do zdaj izhajali iz pričakovanja posameznega pripadnika v zvezi z zaposlitvijo. Ker želimo, da je njihov izstop iz sistema čim manj stresen, proučujemo možnosti, da bi razgovore in postopke začeli že prej kot eno leto pred izstopom. Tako bi posamezniku zagotovili dovolj časa za razmislek in ustrezno prilagoditev na nove razmere. Pripravlja se tudi več možnosti za izstop vojakov, starih 45 let, in v tem kontekstu bomo v prihodnje predlagali spremembe določenih predpisov, ki bodo zanje čim ugodnejše, vse s ciljem, da izboljšamo položaj vojaka tako v času opravljanja nalog kot ob odhodu iz sistema. Vzporedno pa se izvajajo aktivnosti izboljšanja promocije in uveljavitve specifike vojaškega poklica.«