Kritika

Pritožba upokojenca: "V paketu Rdečega križa sem dobil kašico za dojenčke!"

P.K.
4. 10. 2018, 06.55
Deli članek:

Naše uredništvo je kontaktiral Ljubljančan, ki je bil nekoliko začuden nad vsebino paketa pomoči Rdečega križa Slovenije. V njem je namreč našel hrano za dojenčke.

Dreamstime
Otroška hrana naj bi bila po besedah RKS pri starejših zaželjena. (fotografija je simbolična).

Rdeči križ Slovenije (RKS) pomaga ljudem, ki so se znašli v socialni in materialni stiski. Oblačila, hrano in druge osnovne potrebščine tako zagotavlja vsem tistim, ki jim življenjska situacija – dohodki in status –, ni naklonjena. 

Tudi naš bralec, ljubljanski upokojenec, je med prejemniki njihovih paketov z živili, vendar se mu je eden zadnjih, ki jih je prevzel v humanitarnem centru na Tržaški ulici v Ljubljani, zdel nekoliko nenavaden.

Kašice so luksuz

»Prejel sem običajna živila, za kar sem hvaležen, a sem med njimi našel tudi hrano za dojenčke; bananino kašico in mlečno formulo. To se mi zdi čudno. Zakaj bi meni dali tako hrano, saj nisem otročiček. Malo sem bil ponižan zaradi tega. Kaj naj počnem s tako hrano,« se je na glas spraševal v naši prisotnosti in poudaril, da bi rad humanitarno institucijo opozoril, da če je to stalna praksa, da jo bodo ljudje morda napak razumeli.

Sta
RKS poudarja, da njihov namen ni bil kogarkoli poniževati,

Ema Verdnik, sekretarka območnega združenja Rdečega križa Ljubljana, ki smo jo prosili za pojasnila, je bila nad gospodovim pomislekom nekoliko presenečena. »Malce smo prizadeti, ker slišimo tak odziv. Resnično se trudimo za ljudi, zato nas žalosti, da je bila otroška hrana tako sprejeta. Še nikoli nismo prejeli kakšne podobne pritožbe. Absolutno tu ni šlo za podcenjevanje, poniževanje. V resnici je pri nas otroška hrana dojeta kot luksuz, saj ne sodi v pakete živil, ampak jo ponujamo dodatno, sploh mladim družinam,« je dejala Verdnikova.

Starejši jo želijo

Če pa jim otroška hrana, namenjena za doniranje, ostaja, jo ponujajo tudi starejšim. »Ti so namreč večkrat izkazali zanimanje zanjo in kasneje tudi hvaležnost, saj gre za kvalitetno hrano, lahko prebavljivo, kar starejšim pride še kako prav – celo sami povprašujejo po njej. Veseli smo, če jim lahko ustrežemo, zato nas odziv starejšega gospoda res preseneča,« je poudarila Verdnikova.

Dreamstime
V paketih živil so ponavadi osnovna živila kot so riž, testenine, olje in moka.

Za konec je sogovornica sklenila, da če gospod hrane ne bo porabil, mu svetuje, da jo podari naprej ali pa jo izroči nazaj RKS. »Našim uporabnikom vselej damo vedeti, da če jim kakšno darovano živilo ne ustreza, da ga lahko brez težav vrnejo.«