Telovadni pripomočki

Izberite pravilno in preprečite bolečine

Tea Dečman
4. 10. 2018, 06.50
Deli članek:

Nedavne raziskave kažejo, da kar tri četrtine športnic ne nosi športnega nedrčka ali pa kupi neprimernega, kar se hitro maščuje s povešenimi prsmi.

Dreamstime
Rekreacija brez ustrezne opore povzroči tudi bolečine v prsih, zgornjem delu hrbta in ramenih, bolečina pa se pogosto širi.

Prsi so sestavljene pretežno iz maščobnega tkiva, podpirata pa jih koža in krhki neelastični ligamenti, imenovani cooperjeve vezi. Zaradi intenzivnih gibov med športom se prsi premikajo na vse strani, kar napenja omenjene ligamente in jih sili k raztezanju. A ko se enkrat raztegnejo, se nikoli več ne skrčijo in prsi so povešene. To je estetski problem, ki je zanemarljiv v primerjavi z naslednjim: rekreacija brez ustrezne opore povzroči tudi bolečine v prsih, zgornjem delu hrbta in ramenih ter se lahko preseli še na druge dele telesa.

Dreamstime
Najboljši športni nedrček je tak, da ste v njem lahko aktivne brez vsakršnih bolečin in neprijetnega premikanja prsi v katerokoli smer ne glede na njihovo velikost.

Ko se neelastični ligamenti enkrat raztegnejo, se nikoli več ne skrčijo in prsi so povešene.

KAKŠEN ŠPORTNI NEDRČEK JE NAJBOLJŠI?

To je seveda odvisno od velikosti vaših prsi in tudi od športa, s katerim se ukvarjate. Pri nizko intenzivnih športih, kot sta joga ali pilates, je dovolj športni nedrček, ki prsi podpira podobno kot običajni, le da se tesneje prilega telesu in bolj objame prsi, medtem ko za visoko intenzivne športne panoge (tek, jahanje, aerobika, skvoš …) potrebujete tako imenovani kompresijski nedrček, ki prsi pritisne k prsnemu košu.

Dreamstime
Da boste kupili pravo velikost, je najbolje, da se izmerite že doma.

KAJ PA VELIKOST?

Strokovnjaki ocenjujejo, da tri od štirih žensk nosijo športni modrček napačne velikosti. Da se to ne bi zgodilo vam, je tukaj pomoč, kako najti pravo velikost zase. S šiviljskim metrom si izmerite podprsni obseg: čez hrbet v višini zaponke na modrčku, spredaj pa pod prsno gubo. Dobljena številka pomeni osnovno numerično velikost, na primer 70, 75, 80, 85. Izmerite obseg prsi čez najširši del dojke. Nato od dobljene številke odštejete vrednost podprsnega obsega in iz tabele odčitate velikost košarice: Kombinacija ustrezne številke (npr. 85) in košarice (npr. B) vam pove pravo velikost nedrčka, torej v tem primeru 85 B.