Za 4000

Kljub gospodarski rasti število prejemnikov pomoči narašča

Žiga Kariž
3. 10. 2018, 19.55
Deli članek:

Medtem ko nova vlada še vedno največ pozornosti posveča kadrovanju, se je vseeno odločila sprejeti ukrep, ki ga bodo veseli v Levici Luke Mesca.

STA
Se želi Šarec prikupiti Mescu?

Marjan Šarec je že z eno svojih prvih potez dokazal, da bo kot predsednik vlade drugačen od ostalih. Če smo bili do zdaj nekako vajeni, da so se vsi voditelji izvršne veje oblasti najprej lotili nepriljubljenih ukrepov, da so imeli ljudje do novih volitev čas pozabiti na slabo voljo, se je novi vodja države odločil podeliti bombonček ali dva.

Zavrnjeni predlog

Levica je želela več Poslanci so maja zavrnili predlog Levice, da bi se z januarjem minimalni dohodek oziroma denarna socialna pomoč zvišala na 442 evrov na mesec.

Socialna pomoč se ne bo znižala

Tako je včeraj v javnost prišla novica, ki se je bodo najbolj razveselili prejemniki denarne socialne pomoči. Slednjo je sicer že zvišala prejšnja vlada, a bi zvišanje zaradi zapletov pri glasovanju veljalo le do novega leta. Ker so morali na ministrstvu za finance poiskati denar (50 milijonov evrov) za izplačilo višjih socialnih pomoči, se je poleti za nekaj časa celo ustavilo izvrševanje proračuna. Kot kaže, za novo vlado zagotavljanje denarja ne bo težava, saj so se odločili, da se višina denarne pomoči ne bo znižala, ampak bo ostala pri novi vrednosti. Oziroma se bo celo kanček zvišala. Po Zakonu o usklajevanju transferjev posameznikom in gospodinjstvom v Republiki Sloveniji (ZUTPG) se transferji posameznikom in gospodinjstvom  namreč uskladijo dvakrat letno, in sicer prvič v juliju z rastjo cen življenjskih potrebščin v obdobju januar–junij tekočega leta in drugič v januarju z rastjo cen življenjskih potrebščin v obdobju julij–december preteklega leta po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije.

Bobo
Število prejemnikov socialne pomoči narašča kljub gospodarski rasti.

Denarna socialna pomoč je namenjena tistim, ki nimajo dovolj sredstev za preživetje, nimajo premoženja in prihrankov, ki bi jim omogočali preživetje, in aktivno rešujejo svojo socialno problematiko.

Število prejemnikov narašča

Tako se je letos socialna pomoč že dvignila s 385 evrov na 392 evrov, novo uskladitev pa lahko prejemniki kot zapisano pričakujejo januarja. Denarno socialno pomoč je avgusta prejemalo 53.689 ljudi, kar pomeni, da se je kljub temu, da smo v obdobju velike gospodarske rasti in da delovne sile celo primanjkuje, število prejemnikov pomoči povečalo za 4000. Še vedno v oči bode tudi podatek, da 6440 prejemnikov, torej več kot deset odstotkov prejemnikov socialne pomoči, še vedno ni prosilo za preračun zneska oziroma zvišanje. Spomnimo: nekdanja ministrica Anja Kopač Mrak je razložila, da se pomoč ne more zvišati avtomatsko, ker tega ne predvideva zakon, ob tem pa pozabila, da bi kot ministrica lahko predlagala spremembo zakona.

Bombonček za Levico?

Res je, da se je o tem, da se socialna pomoč z novim letom ne bo znižala, govorilo že v mandatu Mira Cerarja, a kljub temu so vedno glasnejše govorice, da se je Marjan Šarec za ta korak odločil, da bi pomiril Luko Mesca in člane Levice, ki jih še vedno razburja imenovanje Damirja Črnčeca v kabinet predsednika vlade. 

SMC
Nova ministrica za delo in socialne zadeve je Ksenija Klampfer.