Rezultati preiskav negativni

Še vedno ni znano, "kdo" ubija ptujske galebe

S.R./STA
16. 4. 2018, 17.50
Posodobljeno: 16. 4. 2018, 17.52
Deli članek:

Rezultati mikrobioloških preiskav poginulih ptic z območja Ptuja so negativni.

STA
Rezultati mikrobioloških preiskav poginulih ptic z območja Ptuja negativni

Potem ko so iz uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin minulo sredo sporočili, da so bili vsi preiskani vzorci negativni na prisotnost paramiksovirusa 1 in virusa Zahodnega Nila, je Nacionalni veterinarski inštitut nato opravil še mikrobiološke preiskave. Vzorci iz mikrobioloških preiskav in preiskav na prisotnost klostridijskega toksina - botulina na poginulih rečnih galebih, ki so jih našli v okolici Ptujskega jezera, so bili negativni, histološke in kemijske preiskave pa še potekajo, rezultati pa naj bi bili znani v sredo, so sporočili iz uprave .

Galebi so poginili v začetku meseca, nekaj dni pozneje so poročali o novih primerih.

Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) je pristojne službe pozvalo, da maksimalno pospešijo preiskavo o možnih virih zastrupitev, saj vse dokler ni jasno, kaj pogine povzroča in kje je vir zastrupitve, s sanacijo ni mogoče začeti. To pa po njihovem pomeni, da so lahko prostoživeče živali in morda celo ljudje še naprej izpostavljeni grožnji.

Rečni galebi so v Sloveniji ogrožena vrsta, saj gnezdijo samo na Ptujskem jezeru. Lani je na otokih na Ptujskem jezeru gnezdilo 853 parov rečnih galebov.