Napad s kemičnim orožjem?

Ruse obtožujejo "čistke": inšpektorjem v Dumo še niso dovolili

T.L.
16. 4. 2018, 17.38
Posodobljeno: 16. 4. 2018, 18.17
Deli članek:

Kaj se je pred dobrim tednom dogajalo v mestu Duma in ali je bilo mesto tarča napada s kemičnim orožjem, ostaja še neznanka, saj Sirija in Rusija inšpektorjev v mesto še nista pustili.

Reuters
Rdeči križ v Dumi.

Britanska delegacija pri Organizaciji za prepoved kemičnega orožja (OPCW) je na twitterju zapisala, da njihovim strokovnjakom, ki so od sobote v Siriji, še vedno niso dovolili dostopa v mesto Duma, ki naj bi bilo prizorišče domnevnega napada s kemičnim orožjem sirskih vladnih sil pred dobrim tednom dni.

"Rusija in Sirija še nista dovolili dostopa v Dumo. Neomejen dostop je nujen. Rusija in Sirija morata sodelovati," je zapisano v tvitu. Preko švedske delagacije je nato prišlo pojasnilo ruske in sirske strani, ki v svoj zagovor sporočata, da ju skrbi, ker preiskovalcem ne moreta zagotoviti varnosti na terenu.

Namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov pa je dejal, da je do preložitve odhoda strokovnjakov OPCW v Dumo prišlo zaradi ameriških letalskih napadov pred dvema dnevoma in dodal, da so zadnje britanske trditve "le še eno ugibanje naših britanskih kolegov".

Preiskavo OPCW je premaknila "nezakonita oborožena akcija Velike Britanije s skupino drugih držav," je dejal Rjabkov. Kremelj še sporoča, da so britanske teze neosnovane, ker da si tudi sama Rusija želi, da steče preiskava domnevnega kemičnega napada.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov pa je za BBC danes zanikal, da bi Rusija odstranila dokaze z mesta kemičnega napada v sirskem mestu Duma oziroma kakorkoli manipulirala z njimi. Glede na poročila s terena na bi bilo v napadu z domnevnim kemičnim orožjem ubitih okoli 70 ljudi. Lavrov je tudi zanikal, da bi bilo v napadu, ki se je zgodil 7. aprila v Dumi, uporabljeno kemično orožje in trdi, da je šlo za predstavo o domnevnem napadu, ki se je brez drugih dokazov širila le prek (družbenih) medijev.

Srečanje OPCW poteka v Haagu in je zaprto za javnost. Agencija Reuters pa je poročala, da je ameriški veleposlanik izrazil zakrbljenost, da so ruske sile skušale odstraniti dokaze, da je res prišlo do kemičnega napada.

Namestnik sirskega ministra za zuanje zadeve Faisal al Mokdad pa je potrdil, da so se vladni uslužbenci v Damasku sestali s strokovnjaki OPCW.