Prišlek

20.000 ton – toliko prahu se je izpralo nad Slovenijo, če upoštevamo njeno celotno površino

J.P.
16. 4. 2018, 15.02
Deli članek:

Dež te dni pušča sledi. Krivec je puščavski prah.

Arso
Takih prizorov te dni ne primanjkuje.

Puščavski prah iz zraka spirajo padavine, zaradi česar je moč te dni opaziti značilne sledi. Ta prišlek nas doseže večkrat na leto; edina razlika je ta, da je tokrat vsebnost prahu v zraku izjemno visoka, so sporočili z Agencije RS za okolje (Arso). Od tod slabša vidljivost in rjavkast odtenek neba.

Ciklon nad severom afriške celine

Da je temu tako, je kriv neobičajno globok ciklon nad Saharo, ki je visoko v ozračje dvignil večje količine puščavskega prahu, južni vetrovi pa so ga prinesli vse do osrčja Evrope. Če veter piha s hitrostjo 100 kilometrov na uro, zračna masa na razdaljo 1500 kilometrov preči v 15 urah, ugotavljajo vremenoslovci.

Koliko prahu je padlo na Slovenijo, ne vedo, a ocenjujejo, da približno 1000 miligramov na kvadratni meter. »Če upoštevamo površino celotne Slovenije, se iz ozračja izpere za okoli 20.000 ton puščavskega prahu. Veliko! Z njim bi napolnili precej peskovnikov,« so sporočili z Arsa.

Vremenoslovci ocenjujejo, da bodo dežne kaplje danes še puščale sledove, jutri pa bo nad naše kraje že začel dotekati čistejši zrak.