Skrivnostna smrt

Ruski raziskovalni novinar s 5. nadstropja zgrmel v grob

S.R.
16. 4. 2018, 16.18
Posodobljeno: 16. 4. 2018, 16.38
Deli članek:

Ruski raziskovalni novinar Maksim Borodin, ki je razkrival podrobnosti o smrti plačancev, ki se borijo v Siriji, je po padcu z balkona umrl v bolnišnici.

Facebook
Smrt ruskega novinarja Borodina je zavita v tančico skrivnosti.

32-letnega novinarja Maksima Borodina so 12. aprila pred stanovanjskim blokom v ruskem mestu Jekaterinburg hudo poškodovanega našli sosedje. Reševalci so ga nemudoma prepeljali v bolnišnico, kjer je včeraj zjutraj umrl.

Lokalni organi pregona so pojasnili, da preiskovalci niso našli nobenega poslovilnega pisma, da pa tragedija najverjetneje ni posledica kriminalnega dejanja, poroča britanski BBC. Borodin naj bi sicer padel z balkona svojega stanovanja v petem nadstropju. Pristojni organi so navedli še, da je bilo njegovo stanovanje zaklenjeno od znotraj, kar kaže na to, da v stanovanje ni vstopila ali pa ga zapustila nobena druga oseba. Okoliščine njegove tragične smrti tako zaenkrat ostajajo zavite v tančico skrivnosti, so pa vse glasnejši tisti, ki pravijo, da bržkone ni šlo za nesrečo.

»Načelen in pošten«

Polina Rumjanceva, odgovorna urednica časnika Novi Den, kjer je bil Borodin zaposlen, ne verjame, da je bila njegova smrt posledica nesreče, hkrati pravi, da ne vidi razloga, zakaj bi si vzel življenje. Borodinov prijatelj Vjačeslav Baškov gre še dlje, ko pravi, da naj bi mu novinar le dan pred smrtjo povedal, da so njegovo stanovanje obkolili varnostniki. Baškov je Borodina opisal kot »načelnega in poštenega novinarja.« Povedal je, da ga je 11. aprila ob 5. uri zjutraj poklical ter mu dejal, da je »na njegovem balkonu nekdo s pištolo in da so na stopnišču zamaskirane osebe s plinskimi maskami.« Pozneje naj bi ga Borodin poklical še enkrat ter mu pojasnil, da je šlo za lažni alarm in da je šlo zgolj za urjenje varnostnega osebja.

Pisal je o ruskih plačancih

Borodin je v zadnjih tednih sicer pisal o zasebni družbi Wagner Group, ruskih plačancih, ki so bili 7. februarja domnevno ubiti v spopadih z ameriško vojsko. Mike Pompeo, zdaj že nekdanji direktor ameriške Centralne obveščevalne agencije, je nedavno dejal, da je v spopadih v regiji Deir al-Zour umrlo nekaj sto ruskih plačancev, ki naj bi sodelovali v napadu na sedež ameriških zaveznikov Sirskih demokratičnih sil (SDF). Nekoliko pozneje je Moskva potrdila, da je bilo v spopadih ubitih ali ranjenih več deset ruskih državljanov, vendar je hkrati poudarila, da to niso bili pripadniki ruske vojske.