Kazni

Ste postavili šotor na črno? Toliko vas bo to stalo

T.L./STA
29. 7. 2017, 10.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Prepoved kampiranja na mestih, ki za to niso dovoljena, in prekršek, ki se nanaša na nedovoljeno kampiranje, določa zakon o varstvu javnega reda in miru v svojem 18. členu.

Profimedia
Kampiranje na črno vas lahko stane 83 evrov.

Zakon o varstvu javnega reda in miru določa tudi prekršek zaradi nedovoljenega kampiranja. Za kampiranje na mestih, ki za to niso določena, je predpisana globa v višini 83,45 evra. Letos so sicer na policiji zabeležili samo eno tovrstno kršitev, v istem obdobju lani pa štiri.

Prepoved kampiranja na mestih, ki za to niso dovoljena, in prekršek, ki se nanaša na nedovoljeno kampiranje, določa zakon o varstvu javnega reda in miru v svojem 18. členu, so pojasnili na policiji.

Pod pojmom kampiranje se pri tem razume taborjenje, postavljanje šotorišč ali drugih zasilnih objektov z namenom začasnega prenočevanja. Za omenjeni prekršek je predpisana globa v višini 83,45 evra.

Ni pa prekršek npr. parkiranje avtodoma na urejenem parkirnem prostoru, saj gre v tem primeru za začasno ustavitev med potovanjem in ne za kampiranje. Prav tako ni prekršek taborjenje na zasebni površini v skladu z medsebojnim dogovorom, kot če se npr. taborniki ali skavti dogovorijo s kmetom za taborjenje na njegovem travniku.

Samoupravne lokalne skupnosti sicer lahko s svojimi predpisi določijo pogoje, območja in red kampiranja na svojem območju, pristojnost za nadzor nad spoštovanjem tega člena pa ima poleg policije tudi občinsko redarstvo, so še navedli na policiji.