Skrivnost žrtev

Je bil bostonski davitelj res DeSalvo?

uk
29. 7. 2017, 07.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

V začetku šestdesetih let prejšnjega stoletja je tako imenovani bostonski davitelj teroriziral zvezno državo Massachusetts. Čeprav so morilca ujeli, pa ni nujno, da je deloval sam.

Arhiv časopisa Svet24
Albert DeSalvo je bil aretiran leta 1964.

Bostonski davitelj je umoril vsaj 13 žensk. Vse umore naj bi izvršil Albert DeSalvo in DNK-dokazi ga res povezujejo z vsaj enim krajem zločina. A mnogi preiskovalci menijo, da je bilo storilcev več in najverjetneje niti niso bili povezani med seboj.

Med 14. junijem 1962 in 4. januarjem 1964 je bilo na območju Bostona umorjenih 13 samskih žensk, starih od 19 do 85 let. Večina je bila spolno zlorabljenih in zadavljenih v lastnih stanovanjih in vse je kazalo, da je storilec eden. V nobenem primeru ni bilo znakov vloma, kar je lahko pomenilo, da jih je moški poznal ali pa mu je pod nekakšno pretvezo uspelo priti v njihova stanovanja. Kljub ogromni medijski pokritosti prvih primerov.

Aretacija DeSalva

Sedemindvajsetega oktobra 1964 je moški pod pretvezo, da je detektiv, vstopil v stanovanje mlajše ženske, jo zvezal, spolno zlorabil, nato pa nenadoma odšel. Pred odhodom ji je samo dejal, da mu je žal. Ženska je opisala napadalca in policija je aretirala Alberta DeSalva. DeSalvo je že nekajkrat poskušal pod raznimi pretvezami priti v domove ljudi in v enem primeru je eden od lastnikov hiše celo streljal nanj. DeSalvo sicer na začetku ni bil osumljen umorov, vendar je v zaporu sojetniku Georgeu Nassarju priznal, da je prav on bostonski davitelj. Nassar ga je prijavil in DeSalvo je umore priznal tudi policistom. Čeprav je bilo v njegovi zgodbi nekaj neskladnosti, pa so vendarle obstajale nekatere podrobnosti, ki jih policija ni nikoli razkrila. DeSalvo je bil leta 1967 obsojen na dosmrtno ječo, a ne kot bostonski davitelj, temveč zaradi posilstev in vlomov, ki so se zgodili pred umori. Februarja istega leta je z dvema zapornika pobegnil iz zapora, a se nato kmalu sam predal policiji. Prestavili so ga v zapor Walpole, kjer so ga šest let kasneje zabodli do smrti. Njegov morilec ni bil nikoli identificiran.

DNK dokaz

Enajstega julija 2013 je bostonska policija objavila, da so našli DNK-dokaz, da je DeSalvo umoril Mary Sullivan. Ostanki DNK, ki so jih našli na kraju umora nesrečne Mary, so se skoraj popolnoma ujemali z DNK nečaka DaSalva. Po tem so izkopali njegovo truplo in test DNK je pokazal, da je bil v času umora v prostoru res DeSalvo. Tako so DeSalva povezali z enim od prvih umorov bostonskega davitelja, a to ni pomenilo, da je res vse umore izvršil on.

Teorija o več morilcih

Serijski morilci navadno skrbno izbirajo svoje žrtve, v primeru bostonskega davitelja pa te povezave ni bilo. Žrtve so bile različnih starosti in etničnih skupin. Poleg tega so mnogi, ki so poznali DeSalva, dejali, da ne verjamejo, da bi bil sposoben tako okrutnih umorov. A dejstvo je, da je DNK-preiskava dokazala, da je DeSalvo umoril vsaj eno žensko. Psihološki profil kaže, da je bil DeSalvo serijski posiljevalec, hlepel je po slavi in bi lahko zaradi tega priznal umore, ki jih ni storil. Tudi sojetnik George W. Harrison je večkrat povedal, da je slišal, kako v zaporu drugi sojetnik uči DeSalva vse o davljenju, kot bi želel čim več vedeti in dobiti priznanje za umore, ki jih ni izvršil. Tako bi lahko bilo na delu več serijskih morilcev ali pa celo oseb, ki so pač izkoristile priložnost, umorile osebo in vedele, da bo krivda padla na bostonskega morilca.

DeSalvo je priznal umore 13 žensk, a niti preiskovalci niso verjeli, da jih je res umoril vse.

Žrtve bostonskega davitelja

Anna E. Slesers (55)
Anna je bila spolno zlorabljena z neznanim predmetom in zadavljena s pasom kopalnega plašča 14. junija 1962 v njenem stanovanju v Bostonu.

Mary Mullen (85)
Mary je sicer umrla zaradi srčnega infarkta, a je DeSalvo povedal, da je umrla, ko jo je napadel. To se je zgodilo 28. junija 1962 v Bostonu.

Nina Nichols (68)
Nina je bila posiljena in zadavljena z najlonskimi nogavicami. Njeno truplo so našli 30. junija 1962 v njenem stanovanju v Bostonu.

Helen Blake (65)
Helen je bila posiljena in zadavljena z najlonskimi nogavicami v Lynnu v Massachusettsu. Njeno truplo so našli 30. junija 1962.

Ida Irga (75)
Njeno truplo so našli 19. avgusta 1962 v njenem stanovanju v Beacon Hillu. Bila je posiljena in zadavljena.

Jane Sullivan (67)
Jane je bila posiljena in zadavljena z najlonskimi nogavicami, njeno truplo pa so našli 21. avgusta 1962 v Bostonu.

Sophie Clark (20)
Tudi Sophie je bila posiljena in zadavljena z najlonskimi nogavicami. Njeno truplo so našli 5. decembra 1962 v Bostonu.

Patricia Bissette (23)
Njeno truplo so našli 31. decembra 1962 v Bostonu. Bila je posiljena in zadavljena z najlonskimi nogavicami.

Mary Brown (69)
Mary je bila posiljena, pretepena, zabodena in zadavljena v Lawrenceu v Massachusettsu. Njeno truplo so našli 6. marca 1963.

Beverly Samans (23)
Beverly je bila zabodena v Cambridgeu v Massachusettsu.

Evelyn Corbin (58)
Evelyn je bila posiljena in zadavljena z najlonskimi nogavicami. Njeno truplo so našli 8. septembra 1963 v Salemu (Massachusetts).

Joann Graff (23)
Joann so zadavljeno našli 23. novembra 1963 v Lawrenceu (Massachusetts).

Mary Sullivan (19)
Mary je bila posiljena in zadavljena z najlonskimi nogavicami. Truplo so našli 4. januarja 1964 v Bostonu. Pri njej so našli DNK-ostanke, ki so pripadali DeSalvu.