Spet PASJA VROČINA

Živo srebro bo preseglo vrelišče

lt
28. 7. 2017, 19.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Ko se je že zdelo, da huje ne more biti, je pred nami nov temperaturni maksimum. Evropo zajema nov vročinski val.

Reuters
Najhuje bo na Štajerskem in v Prekmurju, kjer bodo temperature presegle 40 stopinj. Obetajo se tudi vročinske nevihte.

Obeta se že četrti vročinski val letos. Po poročanju meteorologov bo ta najintenzivnejši doslej. Visoke temperature bodo zajele večji del Sredozemlja, balkanski polotok in vzhodno Evropo. Ponekod na Apeninskem polotoku in Balkanu se bodo temperature dvignile do 40 stopinj Celzija, na lokalni ravni ponekod še za kakšno stopinjo več, poroča portal neurje.si.

Vročinski val se bo začel ta vikend in se naslednji teden počasi stopnjeval. Najbolj vroče bo predvidoma v začetku druge polovice naslednjega tedna. Temperature pri nas se bodo predvidoma gibale med 33 in 37 stopinjami Celzija, ponekod bodo tudi višje. Živo srebro se bo najvišje vzpelo v vzhodni polovici države – najbolj bodo na udaru Dolenjska, Štajerska in Prekmurje. Podrobnejše napovedi sledijo proti koncu tedna.

Agencija za okolje (Arso) vročinskega vala še ne napoveduje. V vremenskih obetih za obdobje naslednjih petih do desetih dni napovedujejo le, da se bodo temperature od sobote naprej spet gibale pri okoli 30 stopinjah. Na družbenem omrežju Twitter so napovedali, da bo v prvih dneh avgusta marsikje okoli 35 stopinj in več.

Temne alge prekrivajo Grenlandijo

Britanski BBC poroča, da se je v enačbo globalnega segrevanja prikradel nov nepredvidljiv faktor. Zaradi toplejših podnebnih razmer so se na površju Grenlandije začele razraščati alge, ki so potemnile ledenike, zaradi česar ti manj odbijajo sončne žarke.

Znanstveniki so »zelo zaskrbljeni«, saj temna površina ledu vpija več svetlobe, zaradi česar se je proces topljenja ledenikov še pospešil. Po trenutnih dognanjih topeč se grenlandski led dvigne višino morja za en milimeter na leto. Če bi se stopila celotna količina tri kilometre debelega ledu, ki pokriva površino v velikosti treh Britanij, bi se morje dvignilo za neobvladljivih sedem metrov.

Prejšnje napovedi: dvig morja do enega metra

Tovrstne alge so na Grenlandiji prvič opazili pred več kot stoletjem, vendar jim doslej niso pripisovali pretirane pomembnosti. Šele v zadnjih letih so raziskovalci začeli proučevati, kako bi lahko mikroskopske rastline vplivale na nadaljnjo topljenje ledenikov. Zaradi tega ta faktor tudi ni bil vključen v napoved Združenih narodov glede dviga morske gladine, ki je bila objavljena leta 2013. Sodeč po takratnih napovedih, bi se lahko morje dvignilo za 98 centimetrov.

Vremenoslovci se zdaj bojijo, da se bodo temne alge z otoplitvijo začele širiti tudi na severnejša področja in tako še pospešile proces globalnega segrevanja. Beli sneg namreč odbija do 90 odstotkov sončnega sevanja, medtem ko območja s temnimi algami odbijajo le še 35 odstotkov. Na najtemnejših predelih pa stopnja odsevnosti pade celo na samo en odstotek.

Profimedia

Najhujši vročinski vali v Evropi

Grčija, 1987: daljši vročinski val med 20. in 31. julijem je v Atenah zahteval več kot 1000 življenj. Najvišjo temperaturo so izmerili pri 41,6 stopinje, najnižja se je gibala pri 25,6 stopinje.

Velika Britanija, 1990: živo srebro je podrlo več kot 450 let star vročinski rekord, ko so v avgustu temperature presegle 37 stopinj Celzija.

Francija, 2003: med 46 in 70 tisoč ljudi je po ocenah umrlo v enem najhujših vročinskih valov, ki je prizadel stari kontinent. Najhuje je bilo v Franciji, kjer je zaradi vročine omagalo približno 15 tisoč ljudi.

Zahodna Evropa, 2006: v vročinskem valu je bil porušen marsikateri rekord. Velika Britanija je zabeležila najbolj vroč julij, odkar potekajo meritve. V Parizu se je temperatura dvignila do 40 stopinj Celzija.

Južna Evropa, 2007:  med junijem in avgustom so v Bolgariji zabeležili najbolj vroče leto, odkar potekajo meritve temperatur. Leto je bilo zaznamovano tudi z uničujočimi požari v Grčiji in na Hrvaškem. Pri južnih sosedih je v boju z rdečim petelinom na Kornatih padlo 13 gasilcev.

Vzhodna Evropa, 2010: blažji vročinski val je zajel vzhodno Evropo. Temperature so skoraj povsod presegle 36 stopinj Celzija.

Velika Britanija, 2016: temperaturni maksimum je na otočju postavil nov septembrski rekord. Temperatura se je gibala pri 34,4 stopinje Celzija