Slovo

Smrt 11-mesečnega malčka: "Najin prekrasen deček je odšel ..."

T.L./STA
29. 7. 2017, 11.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Ni dočakal niti prvega rojstnega dne.

Facebook

V Veliki Britaniji je v petek umrl na smrt bolan dojenček Charlie Gard, ki je trpel za redko genetsko motnjo, je sporočila njegova družina. Starša sta sicer bila dolgo bitko na sodiščih, kjer sta nazadnje želela doseči, da bi jima dovolili odpeljati sina na eksperimentalno zdravljenje v ZDA.  

"Najin prekrasen deček je odšel, resnično sva ponosna nate Charlie," je sporočila dečkova mati Connie Yates.  

Papež sporočil ...

Ob novici se je po poročanju britanskega BBC oglasila tudi britanska premierka Theresa May in sporočila, da je globoko užaloščena ob mrti dečka. V mislih in molitvah pa je v teh težkih trenutkih s staršema.  

Na twitterju je papež Frančišek zapisal: "Malega Charlija sem zaupal v Očetove roke. Molim za starše in vse, ki so ga imeli radi."

Profimedia
Starša Connie Yates in Chris Gard na poti iz sodišča.

Umrl tik pred dopolnjenim letom dni

Dojenček, ki bi čez teden dni dopolnil leto dni, je trpel za redko genetsko mutacijo, ki privede do oslabitve mišic, poškodb možganov, onemogoča pa tudi dihanje brez medicinske pomoči. Po mnenju zdravnikov bolnišnice Great Ormond Street so bile poškodbe možganov "hude in nepopravljive", poleg tega pa je dojenček, ki tudi ni mogel premikati nog in rok, trpel.  

Zato so se zdravniki odločili, da ga bodo odklopili z naprav, ki so ga ohranjale pri življenju, ker je bilo njegovo stanje nepopravljivo. Njegova starša sta to odločitev neuspešno izpodbijala na sodišču.  

Profimedia
Veliko ljudi se je borila za Charlija. Žal jim ni uspelo.

Nato sta si na sodiščih prizadevala doseči, da bi jima dovolili sina odpeljati na eksperimentalno zdravljenje v ZDA. Neuspešen sodni boj sta po petih mesecih v ponedeljek končala, saj je ameriški zdravnik povedal, da po pregledu novih posnetkov dečka ni več pripravljen zdraviti.  

Zatem sta želela, da bi zadnje dneve preživel doma, vendar se je na koncu sodišče odločilo za premestitev v hospic.