Proračun napolni se

Znan je izplen davčnih blagajn

G.G./STA
1. 6. 2017, 13.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Davčne blagajne so v veljavi od januarja lani. V lanskem letu so v državni proračun prinesle 81 milijonov evrov več davkov in prispevkov za socialno varstvo kot v letu 2015.

Bobo
Sistem davčnih blagajn onemogoča prirejanje podatkov o prometu za nazaj.

Davka na dodano vrednost se je lani v proračun steklo 43,1 milijona evrov več kot leta 2015, znesek vplačanega davka od dohodkov pravnih oseb je bil višji za 13,9 milijona evrov, davka od dohodka iz dejavnosti pa za 2,8 milijona evrov. Povečala so se tudi vplačila prispevkov za socialno varnost ter akontacija dohodnine, in sicer za 21,2 milijona evrov.

V teh številkah je že upoštevan vpliv gospodarske rasti oz. rasti zasebne potrošnje, je danes na novinarski konferenci v Ljubljani povedal namestnik generalne direktorice Fursa Peter Grum. Brez tega bi bila številka še za približno 40 milijonov evrov višja, je dodal.

Manj sive ekonomije

S poročilom se je danes seznanila tudi vlada in državni sekretar na finančnem ministrstvu Tilen Božič je kot najpomembnejše cilje izpostavil evidentiranje gotovinskega prometa, poleg tega pa tudi zniževanje obsega sive ekonomije, bolj prijazno odkrivanje in preprečevanje goljufij in utaj ter nenazadnje nadzor nad delom na črno in bolj učinkovito pobiranje dajatev.

Z davčnimi blagajnami so na Fursu pridobili tudi podatke, na podlagi katerih lahko zavezance lažje nadzirajo in jih analizirajo, Grum pa je še povedal, da so stopili na rep tudi nekaterim proizvajalcem programske opreme. Nekateri so zato že morali plačati globo.

Davčne blagajne so v Sloveniji pri poslovanju z gotovino obvezne od lanskega 2. januarja. Do konca leta je bilo potrjenih več kot ena milijarda računov, vsak dan več kot 2,6 milijona, povprečen čas potrditve pa je pet stotink sekunde.