Slabo jabolko?

Tehnološka »bomba«: Severna Koreja krade velikanom

S.R.
1. 6. 2017, 10.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Severnokorejsko podjetje Myohyang IT je začelo oglaševati svoj novi tablični računalnik, imenovan Ryonghung iPad.

Reuters
Kim Jong Un

Ryonghung iPad je opremljen s tipkovnico, uporabnikom pa omogoča urejanje dokumentov in »prebiranje različnih virov digitalnih informacij,« oglašujejo. Za razliko od bolj poznane Applove tablice je v tej različici na voljo zgolj 40 aplikacij in 8GB prostora za shranjevanje podatkov, ki ga je s pomočjo SD kartice mogoče povečati na 24GB.

Podjetje v oglaševalski kampanji rado poudari tudi, da izdelek od predstavitve na lanskoletnem sejmu s področja intelektualne lastnine med državljani nenehno pridobiva na priljubljenosti.

Državno podjetje bo imelo kljub »zavidljivim« značilnostim izdelka precej težav pri njegovi prodaji na mednarodnih trgih, saj krši blagovno znamko ameriškega tehnološkega giganta.

Ljubitelji tovrstnih naprav bodo razočarni nad podatkom, da izvirna Applova tablica in njen severnokorejski »dvojnik« nimata veliko skupnega. Poleg očitne razlike v zmogljivosti, količini razpoložljivega prostora in številu aplikacij, ki jih je mogoče namestiti, je najmanj sumljiva tudi vsebina, ki je na voljo.

Tako se podjetje na primer hvalisa, da je ena od aplikacij sposobna »diagnosticirati do 1200 zdravstvenih težav.« »Izum« sicer vključuje še kalkulator, slovarje in aplikacijo, namenjeno pomoči pri kmetovanju.