Bitka za Rako

Bliža se konec Islamske države - ZDA začele oboroževati kurdske sile

B.K.
1. 6. 2017, 09.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Pentagon je uradno potrdil, da že pošilja orožje kurdski milici YPG, ki se pripravlja na ofenzivo na Rako, de facto prestolnico Islamske države v Siriji.

Reuters
Urjenje kurdske milice YPG.

“Začeli smo s prenosom manjšega orožja in vozil kurdskim elementom Sirskih demokratičnih sil (SDF),” je dejal predstavnik Pentagona za stike z javnostmi, major Adrian Rankine-Galloway.

Orožje, ki ga ZDA dostavljajo kurdski milici Ljudske obrambne enote (YPG), med drugim vključuje priljubljene avtomatske puške AK-47 Kalašnikov ter malokalibrske mitraljeze, poroča kurdska tiskovna agencija ARA.

Oboroževanje kurdskih elementov v Siriji gre najbolj v nos sosednji Turčiji, kjer je po nekaterih ocenah kar četrtina prebivalstva etničnih Kurdov. A Pentagon vztraja, da so YPG “edina sila na tleh, ki lahko uspešno zavzame Rako v bližnji prihodnosti.”

Ankara sicer trdi, da so YPG v tesni navezavi z Delavsko stranko Kurdistana (PKK), ki je v antagonizmu s turškimi oblasti že od leta 1984, režim turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana pa že več kot dve leti izvaja politično in vojaško ofenzivo na kurdsko manjšino v Turčiji.

Zato je avgusta 2016 Ankara izvedla lastno vojaško operacijo v severni Siriji, s katero želi kurdskim silam preprečiti teritorialno povezanost med kantonom Rožava na severovzhodu in katnonom Afrin na severozahodu Sirije.

Sirske demokratične sile oblegajo Rako, ki predstavlja de facto prestolnico Islamske države v Siriji, že od novembra lani. Na nekaterih točkah so od mesta oddaljeni le nekaj kilometrov, uspeli pa so tudi zavzeti več strateških naselij in vasi v okolici Rake ter prekiniti dobavno linijo, ki so jo borci IS uporabljali za oskrbovanje svojih sil v mestu.

Pred časom je poveljstvo SDF sporočilo, da se bo ofenziva na Rako začela “v začetku poletja,” prejšnji četrtek pa so v izjavi pozvali borce IS v tem mestu, da se predajo. V tem primeru bi imeli tako borci kot njihove družine zagotovljeno popolno amnestijo ne glede na dosedanje sodelovanje v vojni.