Slovenija

Davčna uprava nad taksiste

STA/G.G.
10. 7. 2014, 10.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Davčna uprava (Durs) v sodelovanju s Carinsko upravo od aprila poostreno nadzoruje aktivnosti na področju poslovanja zavezancev, ki opravljajo dejavnost taksi prevozov. Durs poziva vse, da za storitev taksi prevoza zahtevajo račun in ga tudi vzamejo.

V zadnjih treh mesecih je bila velika pozornost namenjena preventivnemu delovanju, informiranju ter zbiranju informacij. Neizdajo računa naj potrošnik prijavi na naslov prijave.durs@gov.si. Fotografije računov lahko potrošniki pošljejo na 051 241 241 ali na blagajne.durs@gov.si, so sporočili iz Dursa.
Taksisti izdajajo račune iz taksimetrov, ki se štejejo za elektronske naprave, ki morajo zagotavljati tako hrambo, kot izpis podatkov ter sledljivost. Tako lahko pripomorejo k zmanjševanju nelojalne konkurence, k bolj korektnemu izpolnjevanju davčnih obveznosti, in obvladovanju sive ekonomije.

Od aprila letos potekajo različne preventivne in nadzorne aktivnosti davčne in carinske uprave tudi pri zavezancih, ki opravljajo dejavnost taksi prevozov. V Sloveniji ima licenco za opravljanje te dejavnosti 788 zavezancev. S strani mobilnih enot je bilo v zadnjih treh mesecih opravljenih 230 nadzorov, zaznane nepravilnosti pa se nanašajo na različna področja iz pristojnosti inšpektorata za delo, prometnega inšpektorata in davčne inšpekcije.

Med drugim so inšpektorji zaznali, da izdani računi niso hranjeni, opazili so neizdajanje računov, taksimeter pri vožnji ni vklopljen, voznik ne razpolaga v vozilu s pogodbo o zaposlitvi, na taksimetru ni nalepke o overitvi, v vozilu ni zapisnika o overitvi taksimetra, čeprav je to zakonsko določeno, v vozilu ni veljavne pogodbe o najemu vozila, cenik v vozilu glasi na drugega zavezanca, kot je označen na taksi vozilu, v prometnem dovoljenju ni vpisan namen uporabe - javni prevoz potnikov.

Taksisti izdajajo račune iz taksimetrov, ki se prav tako štejejo za elektronske naprave, za katere veljajo spremenjene zakonske določbe pri poslovanju z gotovino. Računalniški programi ali elektronske naprave ne smejo omogočati naknadnega spreminjanja podatkov o izdanih računih brez hrambe izvirnih podatkov in vseh poznejših sprememb. Računalniška oprema mora zagotavljati tako hrambo kot izpis podatkov ter sledljivost. Julija so se aktivnosti nadzora tako razširile tudi na preverjanje ustreznosti računalniške opreme za izdajanje računov, trajale bodo predvidoma do konca leta. Sankcije, predvidene za kršitelje, so visoke in znašajo od 20.000 do 250.000 evrov.