"Konec otroštva"

Melanii svetujejo, naj sina Barrona preseli v Slovenijo

G.G./STA
1. 6. 2017, 10.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Mednarodna organizacija Save the Children je objavila prvo poročilo o tem, kje otroci najbolje živijo in med 172 državami sveta je Slovenija na prvem mestu skupaj z Norveško, pred Finsko, Nizozemsko in Švedsko. ZDA so na 36. mestu, na repu lestvice pa prevladujejo afriške države, pri čemer se je na zadnje mesto uvrstil Niger.

Reuters

Indeks "Konec otroštva" meri zdravje in dobrobit otrok po svetu, pri čemer upošteva prehrano, dostop do šolanja, smrtnost dojenčkov, otroške poroke, otroško delo, najstniško nosečnost in regionalne konflikte.

Organizacija Save the Children opozarja, da se za najmanj 700 milijonov otrok po svetu otroštvo konča prezgodaj. Med glavnimi razlogi izpostavlja slabo zdravje, oborožene konflikte, nasilje, otroške poroke, zgodnje nosečnosti, podhranjenost, izključenost iz izobraževalnega sistema in otroško delo.

Najboljši

Med najboljšimi desetimi državami so z izjemo Južne Koreje, ki si z Nemčijo, Belgijo in Ciprom deli deseto mesto, same evropske države. Te države imajo zelo dobre ocene glede zdravja, izobraževanja in zaščite otrok. Med zadnjimi desetimi pa je sedem držav iz zahodne in osrednje Afrike.

Opazen napredek

Čeprav se otroštvo najhitreje konča v državah zahodne in osrednje Afrike, organizacija opaža napredek. Tako so v regiji znižali stopnjo umrljivosti otrok, mlajših od pet let, na polovico v primerjavi z letom 1990, v Liberiji in Nigru pa celo za več kot dve tretjini. Devet držav v regiji je napredek močno pospešilo ali jim je uspelo, da se število otrok, ki umrejo pred petim letom, ne povečuje več. Ti in podobni uspehi kažejo, da so politične odločitve pomembnejše od bogastva države in da revščina ne sme biti ovira za napredek, ugotavlja Save the Children.

Poročilo tudi poziva države, naj ukrepajo proti diskriminatornim politikam in običajem, investirajo v javne storitve, da bodo lahko dosegli cilje globalnega razvoja, za katere so se pod okriljem ZN dogovorili leta 2015.

Ameriški časnik Daily News zaradi poročila, ki ZDA uvršča šele na 36. mesto, priporoča prvi dami ZDA Melanii Trump, naj svojega sina Barrona namesto iz New Yorka v Washington preseli kar v rodno Slovenijo, čeprav se njemu godi bolje kot povprečnemu ameriškemu otroku.