Donaldova desna roka

Se je Melania prikrajšala za položaj prve dame? Govorice so vedno bolj glasne

R.T.
29. 5. 2017, 08.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Ameriški predsednik Donald Trump se je po obisku Bližnjega vzhoda in Evrope včeraj zjutraj po srednjeevropskem času vrnil v Združene države Amerike.

Profimedia
Melania in Donal Trump ob povratku v Združene države Amerike.

Profimedia
Geopolitični analitik Ian Bremmer meni, da si takšnih potez ne bi smela privoščiti, saj da je vedela, v kaj se spušča.

Obisk je bil deležen precejšnje medijske pozornosti, vseeno pa javnost bolj zanimajo družinski odnosi v Beli hiši – natančneje kdo je dejansko prva dama Združenih držav Amerike. Govorice je podžgalo obnašanje Melanie Trump, ki je dvakrat odbila moževo dlan. Prvič je Donalda Trumpa zavrnila med ponedeljkovim obiskom v Izraelu, drugič dan pozneje v Rimu. Mar te poteze kažejo, da se je predsedniški par znašel v težavah? Trump se je ob nastopu položaja soočal z obtožbami, da do žene ni dovolj pozoren. Nekateri so to pripisovali pomanjkanju bontona, drugi pomanjkanju ljubezni med zakoncema. Tisti, ki so bolj podkovani v neverbalni komunikaciji, za Trumpa pravijo, da naj bi bil izrazito »hladna oseba«, brez manir in volje, da bi ustregel ženi. Posledično naj bi med zakoncema zevala vedno večja vrzel.

Melania ali Ivanka?

Po drugi strani pa se je še pred inavguracijo govorilo, da bo prva dama Ivanka Trump. Ta se je z možem in otroki nemudoma preselila v Washington, Melanija bo z Barronom do konca šolskega leta vztrajala v New Yorku. Ameriški mediji te odločitve niso ravno pozdravili. V tem času jo je torej kot prva dama nadomeščala Ivanka. Številni – med drugim tudi Angela Rye, urednica CNN – v tem oziru družini Trump očitajo, da se z nejasno določenimi vlogami izogibajo odgovornosti in da si lahko na ta način dovolijo več, kot bi si lahko sicer. Po njenem mnenju je prva dama dejansko Ivanka, saj Melania Donaldu menda noče pomagati. 

Tisti, ki so bolj podkovani v neverbalni komunikaciji, za Trumpa pravijo, da je izrazito »hladna oseba«, brez manir in volje, da bi ustregel ženi. 

Najbolj ga skrbi ...

Ob Melaniino obnašanje se je obregnil tudi geopolitični analitik Ian Bremmer, ki meni, da si takšnih potez ne bi smela privoščiti, saj da je vedela, v kaj se spušča, ko se je poročila z občutno starejšim milijarderjem, ki z ženskami nikoli ni posebej lepo ravnal. Po Bremmerjevih besedah bi se morala Melania obnašati vlogi primerno, saj da je predsednikova podoba že dovolj slaba. Donald si naredi dovolj »medvedjih uslug«, je dejal Bremmer, zato Melaniine pomoči ne potrebuje. Vsemu temu navkljub pa to zanj ni najbolj zaskrbljujoč vidik Trumpovega obiska na Bližnjem vzhodu in v Evropi. Najbolj ga vznemirja dejstvo, da se Trump bolje znajde v odnosih s turškim, filipinskim in ruskim predsednikom kot pa s svojimi francoskimi in nemškimi zavezniki.