Maribor

S sodišča šla nasmejana, tožilstvo pa že napovedalo pritožbo

Gabrijel Toplak
29. 3. 2017, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Sodišče je v celoti sledilo izpovedbam obtoženih in njihovih zagovornikov, ki so vztrajali, da so se ves čas napada bali za svoja življenja.

Arhiv Svet24
Na zatožno klop sta včeraj sedla Alen Belec in Matej Škofič, tožilstvo jima je očitalo povzročitev hude telesne poškodbe.

Ne samo Matej Škofič in Alen Belec (Marko Tanevski se je sodišču opravičil, saj je bil službeno odsoten, op. p.), tudi zagovorniki vseh treh obtoženih ter okrožna državna tožilka Ivanka Slana so včerajšnji izrek sodbe sprejeli z začudenjem. Trojici fantov, ki je bila obtožena, da je v krvavem obračunu, ki je dosegel vrhunec v Miklavžu na Dravskem polju, četrtemu, Elvisu Pajiću, prizadejala hude poškodbe, zato jim je grozila kazen do pet let zapora, je namreč sodnica Vanja Verdel Kokol izrekla oprostilno sodbo. Dogodek, v katerem naj bi bil Pajić Belca ustrelil  v vrat in nogo, obstrelil pa tudi Škofiča, se je zgodil sredi belega dne 23. oktobra 2013.

Podobna mnenja izvedencev

Pred sodni senat sta včeraj ponovno stopila sodna izvedenca Gorazd Pezdir in Franc Sablič, ki sta prišla do podobnih ugotovitev, sodišču pa sta pojasnjevala domnevni položaj voznika v času streljanja. Dodala sta, da so lahko najdeni delci na rokah obtoženih od tega streljanja ali kakšnega prejšnjega. Tožilka je v sklepni besedi vztrajala, da so obtoženi v sostorilstvu Pajića hudo poškodovali. Belec naj bi ga bil tepel s pestmi, Tanevski s kamnom v rokah, Škofič pa brcal. »Očitano kaznivo dejanje jim je popolnoma dokazano. Glede na težo kaznivega dejanja za Belca predlagam eno leto in en mesec zapora, za Škofiča in Tanevskega pa po eno leto in tri mesece zapora,« je sodišču dejala Slana.

Sodišču ni nikoli uspelo ugotoviti, zakaj so se moški sprli. Po neuradnih podatkih pa naj bi bili prišli v konflikt zaradi razdeljevanja teritorija za drogo.

Zagovorniki enotni

Zagovorniki obtoženih, Davor Ozmec je branil Belca, Žiga Peternel Škofiča in Matjaž Verzegnassi Tanevskega, pa so ves čas zatrjevali, da je šlo v tem primeru za silobran. »Fantje so se pred streli borili za svoja življenja. Izključni iniciator dogodkov je Pajić, zato nikakor ni šlo za prekoračitev silobrana, saj je bil na drugi strani nekdo, ki je streljal s pištolo,« so eden za drugim govorili pred sodiščem.

Tožilka se bo pritožila

Po skoraj uro dolgem posvetu je sodnica med drugim v obrazložitvi sodbe povedala, da je sodišče ocenilo, da je šlo v tem primeru za silobran, zato jih je oprostilo za kaznivo dejanje prizadejanja hude poškodbe. Odškodninski zahtevek Elvisa Pajića pa so napotili na pravdo. In če sta Škofič in Belec z zagovorniki s sodišča odšla nasmejana, je tožilka že napovedala pritožbo. »Čudi me, da je tudi v tem primeru šlo za silobran. Ne gre mi skupaj s pravnim redom, zato bomo napovedali pritožbo,« je dejala.