Kako ukrepati?

Temeljna pravila ob prometni nesreči

Matej Klarič
29. 3. 2017, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Kaj storiti, če ste na kraju, kjer se je zgodila prometna nesreča?

Dolenjski list
Slika je simbolična.

Ne zapuščajte kraja nesreče

Če odpeljete s kraja nesreče, ki ste jo povzročili, se to smatra kot pobeg z mesta prometne nesreče in se kaznuje s kaznijo najmanj 1200 evrov in 18 kazenskih točk. Poleg tega boste vso morebitno škodo morali kriti sami, tudi tisto na vozilu, ki ste ga poškodovali.

Zavarujte kraj nesreče

Najprej poskrbite za lastno varnost in varnost preostalih prizadetih. Vaša dolžnost je, da ob prometni nesreči udeležencem pomagate v okviru svojega znanja ter zavarujete kraj nesreče, če tega ne morejo storiti sami. Prizadetega narahlo stresite za ramena in glasno vprašajte: »Ali ste v redu?«

Ocenite stanje poškodovancev

Preverite, ali so poškodovanci pri zavesti, njihovo dihanje, srčni utrip, videz, krvavitve, ali imajo kakšne poškodbe. Če se prizadeti odziva, ga pustite v trenutnem položaju, razen če mu grozi nevarnost iz okolice. Če se ne odziva, glasno zavpijte na pomoč in ga obrnite v primeren položaj.

Umetno dihanje in masaža srca

Če poškodovani ne diha normalno, morate takoj začeti zunanjo masažo srca in izvajati umetno dihanje (v razmerju 30 stisov prsnega koša in dva vpiha), saj vsaka sekunda rešuje življenje. Po 30 stisih prsnega koša sprostite dihalno pot tako, da prizadetemu zvrnete glavo ter dvignete brado, pred tem pa preverite, ali je dihalna pot prosta. Zaprite mu nosnici s palcem in kazalcem roke, ki jo imate položeno na njegovo čelo. Prizadetemu odprite usta, vdihnite in zatesnite njegova usta s svojimi. Vpihujte eno sekundo in opazujte, ali je vpih učinkovit oziroma ali se prsni koš dviguje. Oživljanja nikakor ne prekinjajte do prihoda reševalcev, razen če bi prizadeti nenadoma začel normalno dihati ali se premikati.

Pokličite policijo

Pokličite na 113, saj se tako v vsakem primeru izognete poznejšim težavam. Policijo velja poklicati tudi v primeru lažjih telesnih poškodb, večje premoženjske škode, suma vožnje drugega voznika pod vplivom alkohola ali drog.

Ne izgubljajte živcev

Četudi je za nesrečo odgovoren nekdo drug, je treba ohraniti mirno kri, razburjeni ne boste popravili ničesar. Ko se zgodi nesreča, vprašajte udeležence, ali je z njimi vse v redu.

Ne pozabite dokumentirati zadev

Od udeležencev v nesreči ne pozabite pridobiti potrebnih informacij, tudi če gre za manjšo škodo. Izpolnjevanje Evropskega poročila o prometni nesreči bistveno olajša reševanje odškodninskih zahtevkov.

**** upam da gre lahko ves tekst v L stolpec v obliki alinej in naslovov***