X-37B

FOTO: Skrivnostno vesoljsko plovilo v Zemljini orbiti ostaja neznanka

S.R.
29. 3. 2017, 17.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Letalske sile Združenih držav so 20. maja 2015 v Zemljino orbito izstrelile plovilo brez posadke, ki naj bi izvedlo že četrto misijo, za katero velja najvišja oznaka tajnosti. Skoraj dve leti po tem še vedno ne vemo, kakšno je njegovo resnično poslanstvo.

Profimedia
X-37B leta 2010.

Javnost še vedno ne ve, kaj v vesolju počne plovilo X-37B, ki ga sicer poganja sončna energija in je s 678 dnevi v orbiti preseglo lasten rekord, dosežen med zadnjo misijo. Obstajajo številne teorije zarote, vključno z domnevami, da je namenjeno vohunjenju na Bližnjem vzhodu, bombardiranju iz vesolja (kar sicer s takim plovilom naj ne bi bilo niti tehnično izvedljivo), in nadzoru kitajske vesoljske postaje.

Profimedia
Po pristanku leta 2010.

Teorija o bombardiranju iz vesolja se sliši še najmanj verjetna. Kot je povedal Mark Lewis, nekdanji vodilni znanstvenik v ameriškem letalstvu, bi za spreminjanje položaja tega plovila, da bi zagotovili učinkovitost bombardiranja, potrebovali ogromno količino potisne sile. »Če domnevnega bombnika ne morem premakniti na ustrezno mesto, s katerega bi odvrgel bombe, kako je potem lahko koristen?« pravi.

Profimedia
X-37B leta 2012.

Morda je bolj verjetna teorija o nadzornih ukrepih, ki je prisotna že vse od leta 2010, ko so na misijo poslali prvo plovilo X-37B. V Zemljini orbiti je tako zdaj že drugi X-37B. Skupina civilistov, ki mu sledijo, pa poudarja, da ga pot med drugim vodi prek držav, kot so Iran, Afganistan in Pakistan. Vprašanj je veliko, seveda pa je možno tudi to, da je plovilo namenjeno goli znanosti.