Vantablack

FOTO in VIDEO: Najtemnejša črna barva, kot da bi zrli v brezno

B.K.
28. 3. 2017, 10.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Od leta 2014, ko je britanski laboratorij razvil črno barvo, ki absorbira 99,96 odstotka vse svetlobe, je črnost najbolj črne barve postala še bolj intenzivna. Zdaj znanstveniki trdijo, da niti najmočnejši spektrometer na svetu ne more več izmeriti koliko svetlobe absorbira barva Vantablack.

Surrey NanoSystems

Barvo Vantablack, ki je najtemnejša črna barva na svetu, je razvila ekipa podjetja Surrey NanoSystems. V bistvu ne gre za barvo, pigment ali blago, ampak za poseben premaz sestavljen iz milijonov ogljikovih nanocevk. Ko svetloba zadane to površino, se ujame med vrzeli materiala, začne odbijati od nanocevk in se skoraj v trenutku ujame ter absorbira.

»Celo, če površino osvetlimo z laserjem, se skoraj nič svetlobe ne odbije nazaj,« razlagajo raziskovalci za projektom Vantablack. »Še nikoli nismo ustvarili materiala, ki bi bil tako črn, da ga naši spektrometri ne bi mogli zaznati.«

Surrey NanoSystems

Vantablack je tako temna, da je človeško oko skoraj ne more zaznati. Ljudje potrebujemo namreč nek del odbite svetlobe, da lahko naši možgani sploh dobijo informacijo, da je nekaj pred nami. Opazovalčeva sposobnost zaznave postane tako skoraj neuporabna, sami opazovalci pa zmedeni, pojasnjujejo raziskovalci. Nekateri ljudje pravijo celo, da je gledati v vantablack kot da bi gledal v luknjo brez dna.

Surrey NanoSystems

Da bi jo lažje tržili, so raziskovalci ustvarili Vantablack v spreju, s katerim lahko barvo uporabljajo na veliko večjih objektih. Žal zaenkrat v najtemnejšo črno še ne morete pobarvati svojega avtomobila. Sprej je na voljo namreč zgolj za raziskave in industrijo.