Študija

Mačke so dokazano prijazna bitja

B.K.
27. 3. 2017, 18.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Empirične študije kažejo, da so mačke prijazna bitja. Raje kot hrano imajo namreč ljudi.

Thinkstock
Fotografija je simbolična

Raziskava, ki je bila objavljena v zadnji številki strokovne revije Behavioural Processes kaže, da obstajajo znanstveni indici za to, da lahko rečemo, da so mačke prijazne domače živali. Mačke imajo, prav kakor psi, raje človeško družbo od ostalih pozitivnih dražljajev.

Kognitivni testi, ki so jih znanstveniki v preteklosti že izvedli na pseh in želvah, so pokazali, da je naše dojemanje mačk mnogokrat napačno. Med ljudmi namreč velja izrek, da medtem, ko se pes naveže načloveka, se mačka na dom. Človek ji tako naj ne bi pomenil veliko.

Arhiv Svet24
Fotografija je simbolična

A raziskovalci iz Univerze v Oregonu so ugotovili, da večina mačk preferira človeško družbo pred ostalimi ugodnimi dražljaji. Testirali so 50 različnih mačk in ugotovili, da po nekaj urah deprivacije od hrane, človeške družbe, vonjav in igrač, te domače živali najbolj pogrešajo prav ljudi.

Kar polovica mačk je namreč po nekaj urah izolacije človeško družbo preferirala pred vsemi ostalimi dražljaji, le 37 odstotkom pa je po urah samote najbolj godila hrana.

»Ugotovili smo, da je 50 odstotkov testiranih mačk izbralo interakcijo z družbenim stimulusom, čeprav so imele na voljo izbiro med odnosom s človekom in njihovim najbolj priljubljenem stimulusom iz ostalih treh kategorij,« so v povzetku študije zapisali ameriški raziskovalci.

Vaša mačka vas ima rada. Imejte jo radi tudi vi.