Zanimivosti

Pomlad je tukaj, vas pa še vedno zebe?

ud
26. 3. 2017, 17.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Temperature so se dvignile, vi pa imate še vedno mrzla stopala in roke. Strokovnjaki trdijo, da je to lahko znak pomanjkanja železa. Preverite, kako si pomagati.

Profimedia
18 miligramov je optimalni dnevni vnos železa za aktivne ženske.

Na nizke in visoke temperature vsak človek reagira drugače, vendar po navadi ženske začne zebsti prej kot moške. Medtem ko je zanj temperatura v prostoru »ravno pravšnja«, ona že drgeta, in ta temperaturna razlika, kot jo občutita spola, lahko znaša celo pet stopinj Celzija.

Profimedia
Ingverjev čaj izboljša splošno počutje in je pravi način, da telesu dvignete temperaturo. Eterična olja v ingverju tudi sproščajo telo.

Železo je pomembno za prekravitev 

Železo je pomemben gradnik krvnega barvila hemoglobina. Če ga je v krvi premalo, se hemoglobin ne proizvaja v zadostni količini, zato je moten transport kisika v celice in organizem začne zebsti. Mrzle roke in noge so tipičen simptom, od drugih znakov pomanjkanja železa pa lahko omenimo še pogosto utrujenost, zmanjšano storilnost, težave z zbranostjo, bledo kožo in izpadanje las.

Profimedia
o, da vas ne bo tako zeblo, lahko tudi natrenirate. Redno zahajajte v naravo, izmenično se prhajte s toplo in mrzlo vodo, v stanovanju pa imejte 21 stopinj Celzija.

Zakaj pomanjkanje? 

Do pomanjkanja železa največkrat pride zaradi nepravilnega prehranjevanja, pogostega hujšanja in osiromašene hrane. Največ železa telo dobi iz rdečega mesa, vegetarijanci pa ga ustrezno količino (optimalni dnevni vnos za ženske je 18 miligramov) dobijo z zadostno rastlinsko hrano (namesto enega telečjega zrezka dva kilograma špinače). Seveda je treba paziti, da ob tem ne uživamo hrane, ki zmanjša absorpcijo železa v telo (vino, kava). Poleg rdečega mesa in špinače vsebujejo veliko železa še suho sadje, jagode, borovnice, ribez, brokoli, beluši, buče, pšenični kalčki, regrat, fižol, školjke, ribe …

Profimedia
Kdor krepi mišice, ohranja telesno temperaturo, saj mišice sproščajo več toplote kot katerikoli drug organ ali tkivo. Redno aktivno telovadite.

Posvet z zdravnikom

Pri povišani občutljivosti in pogostem drgetanju je vsekakor priporočljivo obiskati zdravnika. Ob pomanjkanju železa vam bo predpisal ustrezno zdravljenje, na primer dvovalentno železo v kapsulah ali drugi obliki. Nikakor pa si terapije ne predpisujte kar sami, saj je v pripravkih z železom, ki so na voljo brez recepta, železa lahko veliko več kot v hrani.