Hišni ljubljenčki

Zaščitite stanovanje pred bolhami in klopi

zf
26. 3. 2017, 11.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ugodnejše temperature prinašajo dobro počutje ljudi, žal pa tudi dobro počutje zajedavcev, ki prežijo na vaše hišne ljubljenčke. Zavarujte jih že v začetku pomladi.

Arhiv

Bolhe in klopi niso le nadloga, ampak lahko prenašajo številne bolezni tudi na ljudi, saj hišni ljubljenčki pogosto bivajo skupaj z nami. Ravno zato pri mačkah in psih ni dobro čakati na prvega klopa ali bolho, bolje je pravočasno preprečiti marsikatero nevšečnost in tudi resna obolenja živali, hkrati pa poskrbeti za zaščito vse družine.

Bolhe lahko povzročijo tudi trakuljo, tako pri živalih kot pri ljudeh. Ugriz klopa pa lahko pusti trajne posledice pri ljudeh in tudi pri živalih. 

Bolhe, nadležne in trdovratne

Bolhe so pogosto spregledani zajedavci, saj se zaradi svoje majhnosti zlahka skrijejo v dlaki kosmatincev. Poleg tega, da povzročajo neprijetno srbenje, so tudi eden od najpogostejših vzrokov številnih kožnih težav pri psih in mačkah. Ko bolho opazite na mačku ali psu, je po navadi že precej pozno, saj odrasle bolhe predstavljajo le vrh ledene gore. Vsaka bolha, ki jo opazite, pomeni vsaj 19-krat toliko razvojnih oblik v okolici – v stanovanju, na dvorišču in vrtu. Prav tako se lahko bolhe preselijo na vas, kar utegne biti še posebej neprijetno in nevarno.

Nevarni klopi

Tudi klopov ne smete spregledati, saj prenašajo številne bolezni. Vse premalokrat se ljudje zavedajo, da lahko te bolezni pustijo trajne posledice tako pri ljudeh kot pri živalih, hišni ljubljenčki pa so lahko vir okuženih klopov v vaši okolici. Samice klopa kmalu po obroku krvi izležejo jajčeca v bližini mesta hranjenja, zato so se v tem trenutku v vašem vrtu ali celo domu morda že izlegli majhni, vendar zelo nevarni klopi. Izognili se jim boste z uživanjem vitamina B, ki ga klopi ne marajo, ne pozabite pa tudi na repelente.

Očistite mah in listje okoli dreves, saj se tam najraje skrivajo klopi in bolhe. Dvorišče poškropite z živalim prijaznim sredstvom proti bolham, predvsem prostor, kjer se najraje gibljejo.

Zaščitite sebe in svoje ljubljenčke!

Za vse lastnike hišnih ljubljenčkov je pomembno, da poskrbijo za njihovo zaščito in zdravje, s tem pa tudi za varnost družinskih članov. Pri izbiri bodite pozorni na varnost in učinkovitost zdravila. Ena od najbolj varnih in učinkovitih možnosti za zaščito je kožni nanos.