Veselo na delo

Skrajni čas za okrasne vrtove

pr
25. 3. 2017, 17.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Med trajnicami imamo v tem obdobju lahko zelo veliko dela ali tudi ne, odvisno pač od tega, kakšna je bila zima, ter kako smo delo zastavili ob načrtovanju in zasajanju.

Dreamstime
Odstranite ostanke zime in odmrle dele trajnic, da boste naredili prostor za novo rast.

Dreamstime
V tem času presajamo vse tiste trajnice, ki jim na vrtu še nismo našli pravega prostora.

Najprej odstranite odmrle dele trajnic, ki so vam lepšali zimske dni, in naredite prostor za novo rast. Večino lahko porežete prav pri tleh, saj trajnice odženejo iz koreninskega vratu. Takšne so recimo mnoge trave, rudbekije, ameriški slamnik, patagonski sporiš, hermelike in mnoge druge. Napol zimzelene trajnice le močno skrajšajte, kajti le tako bodo ohranile zbito, kompaktno rast. Po cvetenju obrežite tudi spomladansko reso. Tudi marsikateri zimzeleni trajnici, ki ima le še utrujeno in poškodovano listje, to v celoti odstranite.

Dreamstime
Med sadikami ohranite in posadite le najboljše.

Presajanje 

Čeprav velja splošno pravilo, da trajnice presajamo čim manjkrat, ker se le tako lahko pravilno razrastejo in pokažejo v pravi luči, jih je včasih vendarle treba presaditi. V tem zgodnjepomladanskem času lahko presajate skoraj vse trajnice, ki jih na vrtu niste posadili na pravi prostor. Tiste, ki jim spomladansko presajanje ne ustreza preveč, lahko preselite z veliko koreninsko grudo vred. Te dni je čas tudi za obnavljanje starih in že dotrajanih nasadov trajnic. Če so se na gredi razrasli trajni pleveli, ki jih v gostem prepletu korenin ne morete več nadzorovati, vse trajnice na takšni gredi preprosto izkopljite, razdelite korenine ali korenike, jih temeljito očistite plevelnih korenin in pripravite za ponovno sajenje. Pri tem se po navadi izkaže, da je sadik več, kot jih potrebujete. Zato ohranite le najboljše, drugo bo romalo na kompost ali pa boste z njimi razveselili sosede, prijatelje ali sorodnike. Lahko pa z njimi zasadite nove in večje grede. Na stari gredi ocenite možnosti za obnovo nasada. Če gredo resnično temeljito očistite plevelov, zemljo dobro zrahljate in pognojite z organskimi gnojili, jo lahko ponovno zasadite. Sicer je bolj smiselno gredo preseliti drugam, kjer v zemlji (še) ni trajnih plevelov.