Konkurenca?

To sta najdražja bencinska servisa v Sloveniji

G.G.
28. 3. 2017, 10.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Trgovci z naftnimi derivati lahko že dobre štiri mesece sami določajo cene goriv na bencinski servisih ob avtocestah in hitrih cestah. So se uresničile bojazni nekaterih, da se bodo cene zvišale?

Google Maps
Najdražji bencinski servis v Sloveniji je na Škofijah.
Cena dizelskega goriva se je danes znižala za 3,6 centa na 1,153 evra, cena 95-oktanskega bencina pa za dva centa na 1,256 evra za liter.

Zaenkrat ne. Le bencinska servisa družbe OMV na Škofijah sta že konec lanskega leta simbolično dvignila ceni za 95-oktanski bencin in dizel. Na teh dveh črpalkah boste za liter goriva odšteli za cent več, kot na drugih »točilnicah« po državi. Drugod pridno sledijo državni regulativi.

Liberalizacija tako (še) ni prinesla kakšne »dinamike« na trgu, o kateri sanja gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Še jeseni je trdil, da bo sprostitev kontrole cen naftnih derivatov na daljši rok prispevala k večji konkurenci, ki bo imela za potrošnike pozitivne učinke. »Zlobneži« so mu odgovarjali, da bi lahko to v teoriji že držalo, a kaj, ko v Sloveniji ni prave konkurence med trgovci z gorivi. Po drugi strani je res, da so od opustitve državnega nadzora nad cenami na avtocestnem križu minili šele dobri štirje meseci.

Če bi se cene na avtocesti bistveno zvišale, ima vlada v rokavu zakon o kontroli cen, ki omogoča, da se ponovno sprejme ukrep kontrole cen.