»Drugorazredni pacienti?«

Anonimno pismo: (Pre)pogoste menjave zdravnikov in osebja

Gabrijel Toplak
31. 1. 2017, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Navedbe v anonimnem pismu v Zdravstvenem domu Ptuj in župan Marko Maučič zavračajo in tudi ostro obsojajo tovrstni način komunikacija.

Občina Podlehnik
Ambulanta zdravstvenega doma v Podlehniku, kjer naj bi po mnenju anonimneža v zadnjem času nastajala dolga vrsta.

Po lanskih podatkih republiškega statističnega urada je v občini 1818 prebivalcev, od tega 912 moških in 906 žensk. Delovno aktivni sta 902 osebi.

»V Podlehniku, v tukajšnji zdravstveni ambulanti, se zdravniki in medicinske sestre po odhodu stalnega zdravnika neprestano menjujejo. Prihaja do popolne zmede. Novi ne pozna pacientov, niti njihovega zdravstvenega stanja, medicinske sestre pa se v sistemu ne znajdejo najbolj. Prihaja do zalaganja kartotek. Nastajajo vrste, posledica je dolgo čakanje,« je mogoče razbrati iz anonimne prijave, pod katero je podpisan občan Podlehnika. Sprašuje se, ali so Podlehničani res drugorazredni pacienti v Zdravstvenem domu Ptuj in si ne zaslužijo dobrega zdravnika.

Že šesti zdravnik

STA
Metka Petek Uhan, direktorica Zdravstvenega doma Ptuj

Metka Petek Uhan, direktorica ZD Ptuj, odgovarja, da so v Podlehniku zdravnika po njegovi upokojitvi takoj nadomestili s stalnim zdravnikom. »Nekateri pacienti z njim niso bili zadovoljni, zato smo ga na njihovo željo pred nekaj leti zamenjali s tretjim zdravnikom. Ko je ta zbolel, je njegovo delo prevzela četrta stalna zdravnica, ki je zdaj na specializaciji. V ambulanto se bo vrnila oktobra letos, do takrat jo nadomešča peta zdravnica. Tudi ona hodi na usposabljanja in izobraževanja, je na bolniški in ima dopust, zato je takrat tam šesti zdravnik,« pojasnjuje Petek Uhanova.

Medicinsko sestro vselej nadomestijo, če zboli ali ima dopust. »Ambulante ne moremo kar zapreti, kot to sicer storimo samo enkrat mesečno, ko imamo skupno organizacijo neprekinjenega zdravstvenega varstva,« dodaja sogovornica, o zalaganju kartotek pa meni: »To ni tako kritično, saj do tega, roko na srce, pride povsod.«

Ozemlje občine Podlehnik je izredno razgibano in zanj so značilna strma pobočja. V 13 vaseh se razprostira 36 kvadratnih kilometrih vinogradov. 

Menjave zdravnikov so tudi v drugih referenčnih ambulantah, pravi Petek Uhanova, a so, kot dodaja, v Podlehniku na boljšem glede števila pacientov na zdravnika. »Tukaj jih je skupaj okoli 1200, kar je blizu novega predvidenega standarda za vso Slovenijo,« razloži direktorica. Obenem se zaveda, da zdravnik preprosto ne more biti všeč vsem pacientom. »Veljavna zakonodaja jim dovoljuje, da si sami izberejo drugega, kjerkoli želijo,« izpostavi Petek Uhanova in prizna, da jo omenjeno anonimno pismo žalosti. »Razočarana sem nad nezadovoljstvom podlehniških pacientov. Želim si, da takšnih težav ne bi reševali z anonimnimi pismi. Pacienti bi se lahko obrnili name, z veseljem jim bi vse razložila, ali na vodjo splošnih ambulant Boženo Galun, imamo pa tudi pritožbeni postopek,« sklene direktorica.

Občani ni so posameznik

STA
Župan Podlehnika Marko Maučič: »Občani so na avtorja pisma precej besni.«

Župan Marko Maučič pa pravi, da se po odhodu stalnega zdravnika zdravniki res menjujejo, a naj bi stalnega spet dobili jeseni. »Bile so pobude za razpis koncesije za zasebnega zdravnika, vendar to za nas ne bi bilo najboljše. Zasebni zdravnik, ki je bodisi na dopustu bodisi v staležu, ima ordinacijo zaprto, medtem ko zdravstveni dom zagotavlja njegovo prisotnost. Vseeno pa menim, da tukajšnji ljudje niso preveč prikrajšani, saj tudi ko obiščemo bolnišnico, tam ni vselej istega zdravnika,« pojasnjuje Maučič in anonimko pripisuje nekomu, ki pač ni dobil bolniškega lista, zdaj pa svoje nezadovoljstvo izraža s pisanjem. »So pa občani precej besni, saj se je podpisal kot Podlehničan, torej v imenu 2000 ljudi. Piše pa zgolj ena oseba. Zdravnika, ki bo vsem pogodu, je nemogoče dobiti,« sklene župan Podlehnika.