Že veste?

Simobilove uporabnike čakajo nekatere podražitve

Lara Jelen
30. 1. 2017, 20.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Podražitve na Simobilu bodo od 1. februarja vplivale tako na višje cene mesečnih paketov kot na ceno mednarodnih klicev. Preverili smo, kaj lahko v primeru podražitev storijo uporabniki.

Profimedia
Simobilovi naročniki, ki se s podražitvami ne strinjajo, imajo pravico odstopiti od pogodbe.

Identični naročniški paketi mobilne telefonije pri drugih operaterjih so skoraj do 5 evrov cenejši kot pri Simobilu. Je bila podražitev starih naročniških paketov pri Simobilu nespametna poteza?

Tarifa mednarodnih klicev iz Slovenije v območje EU/EEA se bo na Simobilu z 0,44 evra z DDV podražila na 0,49 evra z DDV, za klic na območja nekdanje Jugoslavije pa bo treba namesto 0,55 evra z DDV plačati 0,59 evra z DDV na minuto. Podražili se bodo tudi vsi (stari) naročniški paketi, in sicer za en evro z DDV.

Paket Gigant, ki je denimo ponujal neskončno število klicev v vsa omrežja, neskončno poslanih SMS- in MMS-sporočil ter 4 GB prenosa podatkov, bo po novem namesto 20,99 evra stal 21,99 evra. Popolnoma enake ugodnosti je ponujal naročniški paket Orto Gigastik, ki je prej stal 21,99 evra, zdaj pa ga bodo zaračunavali po 22,99 evra.

Paket lahko zamenjate

Preverite oziroma preračunajte, koliko bi vas stalo, če bi kupili telefon v redni prodaji brez vezave. V nekaterih primerih se zgodi, da aparat mastno preplačate.

Seveda imate možnost zamenjati paket; mladi do 31. leta se lahko na primer odločijo za paket Orto Tripster, ki ponuja neskončno število klicev, SMS- in MMS-sporočil ter 8 GB prenosa podatkov za 19,99 evra. Vendar pa boste morali za vsako spremembo naročniškega paketa plačati 9,99 evra. Tako je – tudi za to, da bo prodajalec nekajkrat kliknil z miško, da v računalnik vnese spremembe izbranega paketa, vam bodo zaračunali. No, morda je za spremembo paketa potreben kakšen zahtevnejši postopek, a navadni potrošniki o tem nekoliko dvomimo.

Pogodbo lahko prekinete

Izbira telekomunikacijskih paketov je velika. Ne izberite prvega, ki vam ga priporoča prodajalec, temveč razmislite, kaj je tisto, kar zares želite in potrebujete.

Če ste naročnik Simobilovih storitev, so vas o podražitvah gotovo že obvestili, saj je to njihova dolžnost. Če se z novimi spremembami ne strinjate, imate v roku 30 dni od prejetega obvestila pravico, da brez plačila stroškov in brez pogodbene kazni prekinete naročniško razmerje. Preverite le, koliko vas bo prekinitev stala, če ste vezani na časovno obdobje in odplačevanje mobilnega aparata ali katere druge naprave.

Drobni tisk

Ob sklenitvi pogodb vedno preverite tudi drobni tisk, ki lahko skriva številne pasti, s katerimi se operaterji zavarujejo, vam pa ne gredo nič kaj v prid.