Trošarine

Kadilci, razvada vas bo s 1. februarjem stala več, sledi še nova podražitev

T.L.
5. 1. 2017, 15.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Vlada v dveh korakih zvišuje trošarine za vse tobačne izdelke, in sicer 1. februarja in 1. julija letos.

Profimedia
Razvada bo dražja, državi se bodo nakapljali dodatni milijoni.

S 1. februarjem se bodo prvič leto podražili tobačni izdelki. Vlada je namreč izdala uredbo o določitvi zneska trošarine za tobačne izdelke, s katero se v dveh korakih zvišuje trošarine za vse tobačne izdelke: prvič 1. februarja in drugič 1. julija 2017.  Finančni učinek povišanja trošarin v dveh korakih ocenjujejo na 11,3 milijone evrov na letni ravni oziroma 940.000 evrov na mesec, sporočajo iz urada vlade za komuniciranje po seji vlade. Po hitrem izračunu naj bi kadilci za škatlico cigaret odšteli okoli 10 centov več.

Dodatne evre bodo začeli šteti marca

Na ministrstvu za finance, kjer so pripravili uredbo, ocenjujejo, da se bodo za nekaj manj kot 3 odstotke znižale količine tobačnih izdelkov, od katerih je obračunana trošarina. Zaradi enomesečnega zamika pri plačilu trošarine v državni proračun, bo prvi finančni učinek viden šele v mesecu marcu 2017, učinek na prihodke v letu 2017 pa bo 8,7 milijonov evrov in dodatnih 2,6 milijonov evrov evrov v letu 2018.

S predlagano uredbo se zvišajo zneski trošarine za cigarete, cigare in cigarilose, drobno rezani tobak in drug tobak za kajenje. 

Za cigarete se trošarina zviša najprej s 106 na 109 evrov, 1. julija 2017 pa na 111 evrov.

Kam bo šel denar

Finančna ministrica Mateja Vraničar Erman je po poročanju STA na novinarski konferenci na vprašanje, ali bodo sredstva namenjena ministrstvu za zdravje, odgovorila, da so se že lani dogovorili, da bodo ministrstvu za zdravje zagotovili dodatna sredstva v višini približno štirih milijonov evrov za preventivne aktivnosti na področju zdravja, a mora biti za te aktivnosti najprej pripravljen program. "Delno bodo tako sredstva namenjena ministrstvu za zdravje, dogovarjamo se tudi glede drugih rešitev, ki bodo za seboj potegnile zagotavljanje več proračunskih sredstev za področje zdravja. Trošarinski prihodki pa ostajajo del integralnega proračuna," je ponovila.